Tomopteris

Maskar är en spännande djurgrupp som egentligen inte är en djurgrupp. Många maskar är över huvud taget inte nära besläktade med varandra. Till exempel är ringmaskar och plattmaskar helt olika stammar. Att alla dessa olika djur ändå har den gemensamma beteckningen maskar beror på att de har ungefär samma form. Men vi snackar alltså om en stor mångfald.

Foto: Wikimedia

Den här veckan ska vi stifta bekantskap med en ringmask. Vår vanliga daggmask är en ringmask, så veckans vattenvarelse är släkt med den. Andra ringmaskar som vi har stiftat bekantskap med är till exempel blodigeln, palolomasken och den benätande snorblomman. Veckans vattenvarelse heter tomopteris och skiljer sig från dessa tre exempel genom att den lever som plankton i öppet vatten.

Plankton, ja. Att något är ett plankton betyder att dess rörelseförmåga är så liten att det driver runt med strömmar och vågor. Många plankton är små men det finns även stora plankton, till exempel maneter.

Det finns flera arter i släktet tomopteris. Tomopteris är för det mesta ganska liten. Den blir ofta inte längre än fyra centimeter. Vissa arter kan dock bli upp till trettio centimeter. Tomopteris simmar, men det är svårt att simma bra som mask, så den får lite finna sig i att hamna där den hamnar. Kroppen består av olika segment. På huvudet sitter två ögon. Arten Tomopteris helgolandica, som finns i Nordsjön, har en lång svans som de flesta andra arter saknar.

Något ovanligt med tomopteris är att flera arter har gul bioluminiscens. Andra arter har blå. Många djur har blå bioluminiscens, men gul är väldigt ovanligt. Exakt hur den kan vara gul vet forskarna inte. När en fiende kommer nära släpper tomopteris iväg lysande partiklar. Förmodligen gör den detta för att distrahera sin angripare.

Tomopteris är en vanlig invånare i världens hav. De olika arterna finns på lite olika djup. Vissa är djuphavslevande. Alla är genomskinliga, så de är svåra att få syn på om de inte använder sig av sin bioluminiscens. Många havslevande ringmaskar lever på botten, i alla fall i delar av sina liv. Tomopteris tros leva hela sitt liv fritt i öppet vatten.

Maten består av andra plankton. Tomopteris jagar fiskyngel och små maskar.

Lämna en kommentar