Havskatt

Den här veckan blir det en riktigt ful fisk. Havskatten (Anarhichas lupus) är en lång fisk med ett ansiktsuttryck som får den att se väldigt sur ut.

Foto: Wikimedia

Munnen är full av kraftiga tänder. Anledningen till att havskatten har en så skrämmande käft är att den äter ganska svårätna djur. Den krossar skalet på musslor, eremitkräftor, krabbor och sjöborrar. Denna hårda diet sliter på tänderna och därför byts de ut med jämna mellanrum. När havskatten har bitit fast släpper den inte, så det gäller att akta fingrarna.

Det finns en video som visar en havskatt som biter sönder en läskburk. För att göra det här ännu mer intressant så visar videon även att det avhuggna huvudet från en havskatt kan göra samma sak. Det beror på muskelrörelser som sker efter att fisken är död. Videon påstår felaktigt att havskatten är giftig. Det är den alltså inte. Den är bara väldigt bra på att bitas.

Den längsta havskatt som har påträffats var 1,5 meter lång. Ofta blir de betydligt mindre. Färgen är brunlila, olivgrön eller grå. Vanligtvis är havskatten grå med mörka bank tvärsöver. Havskatten simmar genom att röra kroppen på ungefär samma sätt som en ål, men oftast är den stilla. Den bor i klippskrevor och föredrar att hänga där.

Havskatten lever i norra Atlanten på djup från 20 till 500 meter. På sommaren lever den grundare och på vintern djupare. Den finns vid svenska västkusten och går under alla möjliga spännande namn i olika delar av landet: havsvarg, sjöulv, tigerkatt, havdjävul med mera. Havskatten går riktigt långt norrut. Eftersom den lever i kalla vatten har den ett inbyggt frysskyddsmedel. Tack vare detta kan den överleva i minusgradigt vatten. Utan frysskyddsmedlet hade inte blodet kunnat vara flytande i dessa temperaturer.

Hos fiskar brukar honan släppa äggen i vattnet. Hanen brukar sedan befrukta äggen. Så gör inte havskatten. Hos havskatten blir äggen befruktade inne i honan. Efter befruktningen släpper honan äggen. De läggs på botten i klumpar, omgivna av sjögräs eller stenar. Hanen stannar med äggen och vaktar dem. Han kan tillbringa så mycket som fyra månader med äggen. Äggen är gula och 5,5-6 millimeter i diameter. De är bland de största fiskägg vi känner till.

Bottentrålning är ett hot mot havskatten. Eftersom havskatten lever bland stenar på botten förstör bottentrålningen dess bon och havskatten fångas ofta som bifångst. Klimatförändringar med ökade vattentemperaturer kan också påverka arten. I Sverige är havskatten klassad som starkt hotad.

Havskatten är så ful att fiskhandlare brukar hugga huvudet av den innan den säljs. När den säljs går den ofta under namnet kotlettfisk. Ibland används den som ingrediens i fish & chips. Skinnet är kraftigt och används till skinnarbeten, till exempel skor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: