Romantisk bläckfisk

I år firar vi alla hjärtans dag med den romantiska bläckfisken.

Det är i media som bläckfisken har fått heta romantisk bläckfisk. Arten saknar namn på svenska. Den saknar faktiskt namn på latin också, eftersom den är ganska nyupptäckt och inte har beskrivits vetenskapligt än. På engelska går den under namnet larger Pacific striped octopus.

Bläckfisken upptäcktes faktiskt redan på 70-talet av biologen Aradio Rodaniche. Han skrev en artikel om arten 1991 men lyckades inte få artikeln publicerad eftersom arten är så absurd. Det som stod i artikeln verkade helt enkelt inte rimligt. Inte förrän ungefär två decennier senare uppmärksammades arten av andra forskare. Trots konstigheterna stämde artikeln från 1991. Nu forskas det på den romantiska bläckfisken och försök görs att föda upp yngel i akvarier och se dem växa upp.

Foto: Wikimedia

Den romantiska bläckfisken är väldigt udda för att vara en bläckfisk. Bläckfiskar brukar leva ensamma och inte vara särskilt sociala. Den romantiska bläckfisken föredrar en annan livsstil och lever i grupper med upp till 40 vänner. Bläckfiskarna bor i varsin håla som inte är mer än någon meter från grannen. Ofta bor bläckfisken kvar i samma håla hela livet.

Det som gör bläckfisken romantisk är dess parningsbeteende. Bläckfiskarna parar sig näbb mot näbb och trycker sina sugkoppar mot varandra på ett sätt som ser väldigt intimt ut. Andra bläckfiskarter brukar vara försiktiga vid parning och hålla sig på så stort avstånd det går. Detta gör de för att de inte ska bli uppätna av sin partner. De flesta bläckfiskar är nämligen kannibaler. Den romantiska bläckfiskens beter sig mer civiliserat. Dock kan den göra sugmärken på sin partner. Förutom själva parningen ägnar sig den romantiska bläckfisken åt andra typer av parbeteenden, som att dela bostad och mat med sin partner.

Något annat som är intressant med den romantiska bläckfiskens fortplantning är att honan kan föröka sig många gånger under sitt liv. Många andra bläckfiskhonor dör efter att de har lagt sina ägg (se till exempel den åttaarmade jättebläckfisken). Sex är helt enkelt ett jobbigt kapitel för de flesta bläckfiskar. Hos vissa arter sliter hanen av sig en arm i samband med parning (se till exempel argonauten). Risken att bli uppäten i samband med parning finns och efter äggläggandet väntar döden för honan. Den romantiska bläckfisken verkar ha det bättre.

Den romantiska bläckfisken är en skicklig jägare. Den äter bland annat räkor, krabbor och musslor. Den fångar sina byten genom att sträcka ut armen och dra in dem, eller genom att ligga i bakhåll. En taktik den har är att smyga sig på en räka, sträcka ut armen och peta på räkan. Räkan blir så skrämd att den förhoppningsvis flyr in i bläckfiskens övriga armar.

Du kan träffa på den romantiska bläckfisken i de tropiska delarna av östra Stilla havet, till exempel i Nicaragua och Panama. Den är sällsynt och har bara träffats på vid ett fåtal tillfällen. Den romantiska bläckfisken föredrar leriga eller sandiga bottnar på ner till 100 meters djup.

2 kommentarer

  1. Victor

    Wow vilken bergodalbana…finaste bläckfisken 🐙

  2. Love it! Härlig blogg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: