Europeisk flygbläckfisk

Du är säkert bekant med flygfisken. Flygfiskar är en familj som innehåller fler än 40 olika arter som kan glidflyga över ytan för att undkomma faror. Visste du att det finns något motsvarande i bläckfiskarnas värld? Det är klart att det finns. Bläckfiskar upphör aldrig att ha diverse roliga projekt för sig.

Foto: Wikimedia

Den europeiska flygbläckfisken (Todarodes sagittatus) är en av flera arter av flygbläckfiskar. Just den europeiska håller till i östra Atlanten och Medelhavet. Det har hänt att den har påträffats i svenska vatten. Jag tycker att det är bra att veta, för om jag skulle befinna mig vid havet och få syn på något så imponerande som en flygande bläckfisk vill jag vara lite mentalt förberedd.

De olika arterna av flygbläckfisk (totalt cirka 20 arter) finns utspridda över hela jorden. Alla kan inte flyga, men många kan. Den japanska flygbläckfisken (Todarodes pacificus) flyger, och den utgör årligen hälften av världens samlade bläckfiskfångst. Om du har ätit bläckfisk kan det ha varit japansk flygbläckfisk. Den europeiska flygbläckfisken fångas också men inte i lika stor utsträckning.

Vi ska gå in lite mer på det här flygandet. Flygbläckfiskar har setts flyga så långt som 30 meter. Detta gör de för att undkomma fiender eller spara energi när de förflyttar sig över större avstånd. Det tar ungefär 3 sekunder för bläckfisken att flyga 30 meter, så den är snabb.

Den europeiska flygbläckfisken är ganska stor. Dess mantel kan bli 75 centimeter lång. Ofta blir den dock betydligt mindre, runt 25-35 centimeter. Bläckfisken har kraftiga fenor. De tio armarna är fulla av sugkoppar, precis som hos andra bläckfiskar. Kroppen har en lila färg.

Något som är spännande med den europeiska flygbläckfisken är att den migrerar. I början av sommaren finns stora stim vid Norge, Färöarna, Skottland och södra Island. Det är inte ovanligt att flygbläckfiskar flyter i land på stränder i dessa områden. På vintern ger sig den europeiska flygbläckfisken längre ut från kusterna, och även djupare. Den har påträffats på djup under 4000 meter. De populationer som lever i Medelhavet och vid nordvästra Afrika migrerar inte alls på det här sättet.

Anledningen till att den europeiska flygbläckfisken migrerar är att den vill vara där maten är. Maten består av fisk, kräftdjur och mindre bläckfiskar. Kannibalism är inte ovanligt.

Den europeiska flygbläckfisken deltar också i den vertikala migration som äger rum i havet dagligen. På nätterna kommer djur som vanligtvis lever i djupet upp till ytan. Andra djur följer efter för att jaga. När dagen gryr återvänder djuren ner i mörkret. Väldigt många olika arter ägnar sig åt dessa dagliga resor.

De allra flesta exemplar av europeisk flygbläckfisk som fångas är honor. Detta verkar bero på att könen är väldigt segregerade. Eventuellt är det bara honorna som deltar i den dagliga vertikala migrationen medan hanarna inte rör på sig lika mycket. Om hanarna stannar i djupet minskar sannolikheten att de blir fångade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: