Atollamanet

Snart är det nyår. Vi firar med en vattenvarelse som lyser upp på samma sätt som fyrverkerier.

Foto: Wikimedia

Atollamaneten (Atolla wyvillei) är en bioluminiscent art. Det betyder att den producerar ljus. Den är, inte helt oväntat, en djuphavslevande art. Det är ju i det mörka djupet som bioluminiscensen kommer till sin fulla rätt. Själva maneten är röd. Det är också en vanlig djuphavsegenskap. Rött ljus når inte så djupt ner i havet, och därför är många djur som lever där färgblinda för rött. Om de får syn på ett rött djur framstår det som svart.

Ljuset som atollamaneten blinkar i är blått. Maneten ger ifrån sig en serie av blinkningar när den blir attackerad. Det gör den för att dra uppmärksamhet till sig. Förhoppningsvis kommer ett rovdjur som är intresserat av att äta det som attackerar maneten. Risken för detta får ofta angriparen att fly. På grund av detta beteende har arten skaffat sig smeknamnet alarm jellyfish.

Det här blinkandet är så intressant att marinbiologen Edith Widder har inspirerats av det i utvecklandet av en uppfinning som kallas E-jelly. Den används för att locka till sig djuphavsdjur som filmas och dokumenteras, och den har varit mycket framgångsrik. Till exempel användes E-jelly för att locka fram en jättebläckfisk ur djupet. Här kan du läsa mer om E-jelly och mötet med jättebläckfisken.

Atollamaneten blir upp till 15 centimeter i diameter. Den har ungefär tjugo trådar. En av trådarna är extra lång. Den extra långa tråden används bland annat till parning. Med hjälp av tråden fångar atollamaneten in en annan atollamanet och drar den till sig. Om atollamaneten vill kan den också föröka sig asexuellt. Det gör den genom att knoppa av polyper som utvecklas till larver.

Den långa tråden hjälper också till med att fånga mat, tillsammans med de andra trådarna. Maten består bland annat av kräftdjur. Bytesdjuren skadar sig på de brännande trådarna och fångas in. Tack vare trådarna behöver maneten inte jaga särskilt aktivt. Den kan hänga stilla och vänta på att en förbipasserande stackare simmar in i trådarna.

Eftersom atollamaneten är en manet finns det mycket den saknar. Den saknar cirkulationssystem, matsmältningssystem och centralt nervsystem. Maneter är nässeldjur och har sina brännande nässeltrådar. Utöver det är det inte så mycket med dem.

Du kan träffa på atollamaneten på djupt vatten över hela jorden. Den brukar hålla till på mellan 500 och 5000 meters djup, där fullständigt mörker råder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: