Falsk eldsjöborre

God jul! Vi firar med en vattenvarelse som ser ut som julpynt.

Foto: Wikimedia

Den falska eldsjöborren (Astropyga radiata) är röd, brun, lila eller nästan svart. Det finns en äkta eldsjöborre också. Den heter Asthenosoma varium och är också mycket snygg. Vi ska dock ägna oss åt den falska eftersom den är snäppet mer intressant. Bara det latinska namnet i sig är lite skojigt. Astro betyder stjärna och pyga anus. Sjöborren har en stjärna runt anus (som sitter högst upp i mitten).

Den falska eldsjöborren blir upp till 20 centimeter i diameter. Taggarna blir upp till 4 centimeter långa. Sjöborren har även kortare taggar, och de korta är giftiga. Giftet är inte dödligt för människor men ett stick kan ge upphov till väldigt smärtsamma sår. Det är ovanligt att någon råkar trampa på en falsk eldsjöborre. Med sina färger syns den tydligt.

Maten består av alger som sjöborren betar från botten. Sjöborren äter även små ryggradslösa djur. På undersidan av kroppen har den kraftfulla käkar. Förutom att beta gör sjöborren inte så mycket. Den kan röra på sina taggar och rikta dem mot objekt som den uppfattar som ett hot. Detta kan sjöborren göra eftersom den har ögon. Den är känslig för ljus och mest aktiv på natten.

Den falska eldsjöborren har många kompisar. Eller, de kanske inte är kompisar. De kanske snarare är irriterande individer som stör. Det är svårt att veta vad sjöborren tycker. Det finns räkor, fiskar och krabbor som lever bland taggarna. Där är de väl skyddade.

En krabba som heter Dorippe frascone (även kallad urchin crab eller carrier crab) brukar bära runt på den falska eldsjöborren. Sjöborren och krabban lever i en symbiotisk relation: krabban har ett skydd, och sjöborren blir transporterad till nya platser där den kan äta.

Du kan träffa på den falska eldsjöborren där Stilla havet och Indiska oceanen möts. Den trivs på 10-30 meters djup, gärna på sandbottnar. Ibland är många falska eldsjöborrar samlade på ett ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: