Dammsugarrocka

En läsare har tipsat om en rocka som heter Electrolux addisoni. Rockan saknar namn på svenska men läsaren föreslog att den skulle få heta dammsugarrocka. Det känns rimligt eftersom företaget Electrolux tillverkar dammsugare. Det latinska namnet Electrolux addisoni ger mig en rolig mental bild av en rocka som kör runt ungefär som en robotdammsugare.

Foto: Animal Database

För att göra det hela ännu roligare så är rockan verkligen på riktigt uppkallad efter Electrolux dammsugare. Det är den på grund av att den är elektrisk, samt på grund av

”vigorous sucking action displayed on the videotape of the feeding ray that… may rival a well-known electrical device used to suck the detritus from carpets, furniture, and other dust-gathering surfaces in modern home.”

Dammsugarrockan dammsuger alltså botten när den äter. Den äter ryggradslösa små djur som lever i mjuka bottnar, till exempel maskar och kräftdjur, och beter sig som en robotdammsugare medan den gör det. Dammsugarrockan dammsuger bottnar på ner till 50 meters djup.

Denna art upptäcktes ganska nyligen. Den observerades 1984 men beskrevs vetenskapligt först 2007. Då kom den även högst upp på International Institute for Species Explorations lista över ovanliga och unika nyupptäckta arter under året.

Alla dammsugarrockor som har undersökts är vuxna hanar, så vi vet i stort sett ingenting om de unga rockorna eller honorna. Dessutom har den bara setts till på dagtid, så vad den pysslar med på nätterna vet bara den själv. Det finns väldigt mycket vi inte vet om dammsugarrockan.

Dammsugarrockan är mörkbrun med gula prickar och mörka ränder. De starka färgerna kan vara ett sätt att varna andra djur. Dammsugarrockan är ju en elektrisk rocka och kan ge kraftiga stötar. (Här kan du läsa om en annan elektrisk rocka.) Elektriciteten kommer från två njurformade organ som sitter vid fenorna. När rockan känner sig hotad brukar den höja svansen och inta en pose för att visa att den menar allvar.

Denna rocka lever i Sydafrika. Alla kända exemplar har hittats längs en 30 mil lång kustremsa. I det område där dammsugarrockan lever pågår mycket sportdykning och fiske. Det finns en risk att rockan störs av dykare eller att dess habitat förstörs. Föroreningar är också en risk. Vi vet inte om arten är hotad eftersom vi väldigt nyligen lärt oss att den över huvud taget finns, men den kan vara starkt hotad.

1 kommentar

  1. Anders

    Trevlig sajt! Tillagd i mitt flöde!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: