Åttaarmad jättebläckfisk

Igår (söndag) var mors dag. Vi ska fira detta i efterskott genom att lyfta fram en mycket moderlig vattenvarelse. Det finns gott om bra mödrar i djurvärlden. Till exempel brukar däggdjurshonor ta hand om sina ungar väldigt fint, men det finns massor av fantastiska mödrar även i andra djurgrupper. Säg hej till den åttaarmade jättebläckfisken. 

När det pratas om jättebläckfiskar brukar det vara de tioarmade (giant squid) som åsyftas. Det finns dock även stora åttaarmade bläckfiskar (giant octopus). De utgör släktet enteroctopus som innehåller fyra arter. Den här texten kommer att fokusera på arten enteroctopus dofleini som lever i norra Stilla havet. 

Foto: FlickrTroligtvis är denna art världens största åttaarmade bläckfisk. En individ som väger 71 kilo har hittats. I längd innebär det ungefär 7-8 meter. Normalstorleken är betydligt mindre: 15-40 kilo och längd upp till 4 meter.

Förutom att den är gigantisk är denna bläckfisk till stor del som andra åttaarmade bläckfiskar. Den har tre hjärtan och blått blod (vilket är en bläckfiskgrej). Armarna använder den till att klättra/gå/kräla över botten. För att simma tar den in vatten som den sprutar ut genom manteln. På det sättet kan den spurta korta distanser, annars är den ganska långsam. Den förlitar sig snarare på kamouflage och att spruta ut ett bläckmoln vid behov.

Näbben som sitter mellan armarna är bläckfiskens enda hårda kroppsdel. Det är endast den som begränsar bläckfiskens förmåga att klämma ihop sig, byta form och ta sig igenom pyttesmå utrymmen. Är utrymmet bredare än näbben är det inga problem. 

Bläckfiskar är väldigt intelligenta. Jag har redan varit inne på ämnet bläckfiskintelligens på den här bloggen och kommer att återkomma till det. Bläckfiskar kan lösa vissa pussel och öppna burkar med skruvlock trots att det inte finns något i naturen som ens påminner om skruvlock. Förmågan att kamouflera sig är medveten. En bläckfisk som ligger på exempelvis ett rutigt underlag kan ändra färger så att den själv får ett rutmönster. Den kan även ändra sin textur för att bättre smälta in. Bläckfisken har alltså en otrolig förmåga att vara medveten om sig själv och sin omgivning.

Är den åttaarmade jättebläckfisken farlig för människor? Mja. Du kommer sannolikt aldrig att träffa en. Den håller sig helst gömd i hålor när den inte är ute och jagar fisk, krabba och annan mat. Den kommer inte att förväxla dig med mat men kan ändå bråka med dig av olika anledningar, till exempel att den är nyfiken, att du stör den eller att den gillar glänsande föremål och du har en fin skinande kamera. I en fight med en åttaarmad jättebläckfisk förlorar du så fjäska för den om den bråkar.

Varför förtjänar just enteroctopus dofleini att vara mors dag-varelse? Här kommer svaret. Honan lägger mellan 120 000 och 400 000 ägg som hon fäster på en hård yta där de får hänga i något som liknar druvklasar. Under de sex månader det tar för dem att kläckas tar modern hand om dem varje sekund. Hon håller äggen rena från alger och annat, skyddar dem från hungriga djur och sprutar vatten över dem så att de får tillräckligt med syre. När de sex månaderna har gått dör mamma bläckfisk av svält. Hon har inte ätit på ett halvår. Hon tar därmed självuppoffring till en helt ny nivå och ger sitt liv för att hennes ungar ska få leva. De allra flesta av dem kommer inte att överleva till vuxen ålder men det får vi hoppas att mamma bläckfisk inte vet. 

Den här vattenvarelsen tillägnar jag min mor. Du tog hand om dina barn precis lika fint som den åttaarmade jättebläckfiskmodern gör. Jag är dock glad att du hade vett nog att äta under tiden så att vi fick ha dig kvar.

3 kommentarer

  1. jakob

    det var väl ochsyst

  2. Tony

    0___0 XD

  3. Tony

    vad menar du

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: