Humboldtbläckfisk

Mina tveklösa favoritvattendjur är bläckfiskar. Den här bloggen kommer säkert att krylla av texter om bläckfiskar så småningom. Det är ren public service från min sida; en dag kan du nämligen ha stor nytta av informationen. Du bör börja förbereda dig mentalt på bland annat humboldtbläckfiskens kommande invasion. (Om du väntade dig aliens hade du alltså fel. Det finns otäcka kräk här på jorden så det räcker.)

Foto: WikimediaHumboldtströmmen går längs Sydamerikas västkust. Det är där humboldtbläckfisken bor. I nuläget sträcker sig dess utbredningsområde upp till Kalifornien. Mycket talar dock för att denna bläckfisk är på väg att sprida sig norrut, och även till grundare vatten, på grund av klimatförändringar och utfiskning av andra stora rovdjur.

Bläckfisken är tioarmad och blir upp till två meter lång. Det är stort för en bläckfisk. Den har lysorgan som gör att den kan skifta färg, för det mesta mellan rött och vitt. Detta är en orsak till att den kallas för diablo rojo: röd djävul. En annan anledning till namnet är att humboldtbläckfisken faktiskt är en riktig jävel. Jag personligen har ett hatkärleksförhållande till denna bläckfisk: den är så fascinerande skrämmande att jag inte kan låta bli att älska den. 

Vanligtvis håller humboldtbläckfisken till på djup mellan 200 och 700 meter men ibland, oftast på nätterna, kommer den upp till ytan för att jaga – vilket den är väldigt bra på. Den är aggressiv och effektiv. På tentaklerna har den sugkoppar med vassa klor. Bläckfisken håller fast bytet med tentaklerna och drar det till sin vassa näbb. Att bli äten av en bläckfisk bör kännas som att bli äten bit för bit av en enorm köttätande papegoja ur vars grepp du inte kan ta dig loss.

Humboldtbläckfisken lever i stim som kan innehålla så många som 1200 individer. Bläckfiskarna i stimmet samarbetar när de jagar. Vi är långt ifrån att förstå deras språk men det är uppenbart att de pratar med varandra, bland annat genom att blinka i olika färger. Stim av humboldtbläckfiskar koordinerar sina attacker så listigt att det nästan verkar rimligt att det finns en bläckfisk nere i djupet som jobbar som chefsstrateg.

För att samarbeta på det här sättet krävs hög intelligens. Det har humboldtbläckfisken. Exakt hur hög vet vi inte. Det är svårt att ta reda på det eftersom bläckfiskars intelligens har följt en helt annan utvecklingslinje än däggdjurs. Vad är det egentligen vi ska mäta? Enligt vissa forskare kan humboldtbläckfisken vara lika intelligent som en hund. Dess jaktbeteende påminner faktiskt om vargens.

När det gäller mat är humboldtbläckfisken inte kräsen. Den äter allt. Kannibalism är vanligt förekommande. Främst är det de skadade kompisarna som blir mat. Detta gör det besvärligt för den som vill fiska upp en humboldtbläckfisk. Så fort bläckfisken har fastnat på kroken är risken stor att artfränderna äter upp den – och de äter fruktansvärt fort. Fiskaren får troligtvis inte upp så mycket mer än ett halvt strimlat kadaver.

Människor har attackerats av humboldtbläckfisken. Försök undvika det – det är nämligen troligt att du har bättre chans mot en stor haj. Enligt vissa är humboldtbläckfisken konstant aggressiv. Andra menar att den bara är det under jakt och att den vid andra tillfällen kan vara vänligt nyfiken och nöja sig med att peta lite med sina tentakler. Scott Cassell, expert på humboldtbläckfiskar, blev attackerad under ett dyk:

As Cassell tells it, one attacked his camera, which smashed into his face, while another wrapped itself around his head and yanked hard on his right arm, dislocating his shoulder. A third bit into his chest, and as he tried to protect himself he was gang-dragged so quickly from 30 to 70 feet that he didn’t have time to equalize properly, and his right eardrum ruptured.

Varför bläckfiskarna gav upp attacken och lät Cassell leva vet vi inte.

Sammanfattningsvis är humboldtbläckfisken alldeles för bra på alldeles för mycket och dessutom inte särskilt trevlig. Denna bläckfisk är temperamentsfull, strategisk, intelligent, effektiv, totalt skoningslös och har väl utvecklade sinnen. En dag kommer den att ta över. Kom ihåg var du läste det först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: