Tandpetarfisk

Jag har mottagit önskemål om att babelfisken ska bli veckans vattenvarelse. Den finns med i Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Om du stoppar in en babelfisk i örat kan du förstå alla språk. Det är självklart alldeles lysande, och vilken vecka skulle passa bättre för babelfisken än den här? 25 maj infaller Towel day då Douglas Adams fans hyllar honom genom att bära med sig en handduk. Men som jag redan har förklarat för dem som har önskat babelfisken: det är väldigt, väldigt svårt att hitta trovärdig information om den. Därför blir det ingen babelfisk. Men ni ska få det närmaste jag hittar: en fisk som visserligen inte tar sig in i öron, men däremot någon helt annanstans.

Foto: Getty ImagesDen här veckan ska vi lära oss allt om SKRÄCKFISKEN SOM SIMMAR IN I DITT KÖNSORGAN. Eller SNOPPFISKEN. Det finns många sätt att formulera en slagkraftig kvällstidningsartikel om denna skapelse (se till exempel här). Tandpetarfisken vandellia cirrhosa bor i Amazonfloden. Där är den fruktad av lokalinvånarna, inte trots sin ringa storlek utan på grund av den. Den är nämligen en blodsugande parasit som är känd för att simma in i kroppsöppningar som urinrör, slida och anus och där orsaka enorma smärtor. Den sägs till och med kunna simma in i ditt urinrör medan du kissar från land. Det gör den genom att simma upp längs den rinnande urinen.

Fisken är blåaktig och något genomskinlig så det är svårt att få syn på den i vattnet. Den är långsmal, blir högst 17 centimeter lång och ser oproportionerlig ut. Huvudet är litet, ögonen är stora, magen är flexibel och kan vara ordentligt rund och uttöjd om fisken har ätit mycket blod. Helst håller fisken till där vattnet är grumligt och relativt surt. Den gillar att vila på gyttjiga bottnar. Vi vet inte mycket om hur den beter sig i övrigt. 

Tandpetarfisken parasiterar på gälarna hos större fiskar och livnär sig på deras blod och vävnader. Den biter sig fast i en artär och behöver därför inte suga ut blodet – det pumpas in med hjälp av värdens blodtryck. På sina egna gälar har tandpetarfisken taggar som är riktade bakåt. Dessa använder fisken till att låsa fast sig i värden den invaderar. Det innebär att det krävs kirurgi för att få ut fisken om den simmar in i dig.

Nu sitter du säkert och förfasas över tanken på att ha en vampyrisk fisk i dig. Sluta genast läsa om du vill behålla den känslan, för här kommer något som gör det hela mer jordnära och därmed tråkigare: mycket tyder på att det här om att fisken simmar in i urinrör och andra kroppsöppningar är en myt.

Det finns dokumenterade fall där fisken har tagits ut ur kvinnors slida. Att bedöma sanningshalten i dessa är svårt. Första gången det rapporterades att någon tagit bort en tandpetarfisk ur ett urinrör var 1997. Det är väldigt sent och det är tveksamt om det över huvud taget hände. Tidigare trodde man att fisken drogs till lukten av ammoniak i urin men det verkar inte stämma. Fisken kan inte överleva i människokroppen så det vore dessutom väldigt dumt av den att ta sig in där. Och det här att fisken kan simma upp längs en urinstråle… nej, det är svårt att tänka sig hur det skulle vara möjligt.

Biologen Stephen Spotte studerade fallet från 1997 och drog slutsatsen att du utan oro kan kissa i Amazonfloden. Sannolikheten att en tandpetarfisk simmar in i ditt urinrör är ungefär lika stor som att du blir träffad av blixten samtidigt som du blir äten av en haj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: