Havsgris

Foto: FlickrVi ska börja denna presentation av havsgrisen med att leka en lek. Titta på bilden och besvara frågan: vad är det för sorts djur? Är det en räka? Manet? Fisk? Snigel? Läs inte vidare innan du har funderat!

Svaret är sjögurka. I djuphaven utgör sjögurkor en väldigt stor andel av alla djur. På grund av detta, och att djuphavsslätter upptar en stor del av vår planets yta, är sjögurkor bland de mest talrika djuren på jorden. Sjögurkorna, inklusive havsgrisen, drar runt i gäng. Risken är stor att en sjögurka som lever ensam aldrig träffar en annan sjögurka i hela sitt liv. Djuphavsslätten är helt enkelt för öde. Att bilda gäng är därmed ett sätt för sjögurkorna att se till att de har någon att fortplanta sig med. 

Det som brukar kallas för havsgris är släktet scotoplanes som omfattar 4 arter. Havsgrisen ser ut som den gör för att sugfötterna är långa jämfört med hos de flesta andra sjögurkor. De tentakler som sitter runt munnen är faktiskt också fötter och används till att stoppa in mat i munnen. Havsgrisen blir ungefär 15 centimeter lång, är genomskinlig och bor på djuphavsslätterna i Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen, ofta djupare än 1000 meter. Den har hittats på 6000 meters djup. Havsgrisen är nästan blind. Det är så mörkt där nere att den förlitar sig på andra sinnen, som känsel.

Havsgrisen äter så kallad marin snö. När djur och växter närmare ytan dör kommer resterna av dem att falla till havsbotten, lite som snö. Hela vägen ner finns djur som livnär sig på den marina snön och bara en liten andel når djuphavsslätterna där havsgrisen bor. Den och andra sjögurkor fungerar som havets dammsugare. Trots att de lever där de gör är de alltså beroende av det som händer vid ytan.

Små sniglar och andra varelser lever som parasiter i havsgrisen. Djur som äter dess inälvor är dock inte det värsta havsgrisen råkar ut för. Djuphavstrålning är ett hot. En enda trålning kan få upp mer än 300 havsgrisar. Eftersom vissa rovdjur lever på bland annat havsgrisar riskerar djuphavstrålningen att rubba hela ekosystemet i djuphavet – och självklart är det betydligt fler djur än havsgrisen som skadas av trålarna.

Många av havsgrisens släktingar är fantastiska. Ett tips är att bildgoogla deep sea cucumber. Du kommer att få se många fantastiska djur som ser ut att höra hemma på en annan planet. En djuphavsslätt är en miljö som skiljer sig mycket från de miljöer vi är vana vid och därför har de som lever där utvecklat egenskaper och utseenden som verkar väldigt främmande för oss. Vissa av havsgrisens släktingar är självlysande. Vissa påminner om maneter. Vissa kan simma en bit vid behov, till exempel för att fly från en fiende eller snabbt komma till en ny matplats.

Det finns mycket vi inte vet om havsgrisen. Eftersom den är van vid trycket där nere överlever den inte vid ytan så vi kan inte precis ta med den hem och studera den. Om den kommer upp till ytan sväller den dessutom till en ballongliknande geléklump på grund av det minskade trycket. Annars hade du nog kunnat ha en som husdjur i ett akvarium. Den är helt ofarlig för människor.

Lämna en kommentar