Törnekrona

Nästa vecka är det påsk och därför tar vi en påskig varelse. Den är inte lika gullig som kycklingar och harar men den är betydligt coolare.

Foto: WikimediaSjöstjärnor ingår i stammen tagghudingar och är därmed släkt med sjögurkor och sjöborrar. De flesta sjöstjärnor har 5 armar men törnekronan har upp till 21 stycken. Kroppen är stor i förhållande till armarnas längd så törnekronan ser ut lite som en taggig sol. Med sina upp till 80 centimeter i diameter är den en av de största sjöstjärnor som finns. För det mesta är den neutralt brungrågrönaktig men ibland har den skarpare färger för att signalera sin farlighet. För att förflytta sig använder törnekronan sina hundratals små fötter som går hela vägen ut i armarna. Den kan röra sig så mycket som 20 meter i timmen.

Taggarna är orsaken till att törnekronan heter som den gör. De blir 4-5 centimeter långa och är giftiga. Detta skrämmer bort de flesta rovdjur (men inte alla). Om du sticker dig på törnekronan kan smärtan vara i timmar. Du råkar ut för svullnad, illamående och att såret har svårt att sluta blöda. Ibland går taggarna av och fastnar i såret. Alltså: rör ej.

Törnekronan lever helst ensam och är nattaktiv. Den trivs på korallrev i Röda havet, Indiska oceanen och Stilla havet. Att den trivs så bra på korallrev beror på att den äter korallpolyper. Hur den äter? Jag är glad att du frågar. Den lägger sig på korallerna och spottar ut sin egen mage ur munnen. Magen ligger direkt mot korallerna och utsöndrar magsyra. Detta gör att törnekronan kan ta upp näringen. Kvar blir ett korallskelett som snabbt tas över av alger.

Det törnekronan är mest känd för är sin glupande aptit. En individ kan äta flera kvadratmeter korallpolyper per år. I viss utsträckning behövs det. Törnekronan har en tendens att äta de koraller som växer fortast så att de långsammare arterna också får en chans att bilda kolonier. Detta leder till ett friskt rev med stor mångfald av koraller. Dumt nog har antalet törnekronor mångdubblats på vissa ställen sedan 1970-talet, bland annat på Stora barriärrevet. De äter fortare än vad korallerna hinner växa. Det har stor inverkan på allt annat liv på korallrevet och är inte alls bra.

Det finns flera metoder för att hålla nere beståndet av törnekronor, allt från att helt enkelt plocka bort dem till att döda dem med injektioner. Förr dödade människor törnekronor genom att skära dem i bitar men det visade sig vara extremt kontraproduktivt. Om du skär en törnekrona i delar och slänger tillbaka dem i havet kommer delarna att förvandlas till… nya törnekronor! Tagghudingar är konstiga.

Jag tycker synd om törnekronan. Den kan inte hjälpa att den har taggar men har ändå fått ett namn som antyder att den var med och torterade Jesus. Den är ökänd för att den gör två av de mest naturliga saker som finns: äter och förökar sig. Vi kan faktiskt inte klandra törnekronan för det. För att parafrasera Bibeln: den av er som aldrig har begått någon sådan synd får kasta den första stenen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: