Praktfull sepia

Den främsta orsaken till att den praktfulla sepian får bli veckans vattenvarelse är att den är snygg, men den är dessutom intelligent och har många spännande projekt för sig. Den praktfulla sepian har inget namn på svenska så jag har översatt engelskans flamboyant cuttlefish (Metasepia pfefferi på latin).

Foto: Wikimedia

Den praktfulla sepian är en sorts bläckfisk. Här kan du läsa mer om sepialiknande bläckfiskar. Sepialiknande bläckfiskar ser ut ungefär som en knubbigare variant av tioarmade bläckfiskar. Manteln är bred och armarna är korta. Dessa bläckfiskar har åtta armar och två längre tentakler. På armarna har den praktfulla sepian fyra rader med sugkoppar. Det sitter även sugkoppar på klubborna längst ut på tentaklerna. Den praktfulla sepian är en liten bläckfisk: den blir inte längre än åtta centimeter.

Av alla arter av sepialiknande bläckfiskar vi känner till är den praktfulla sepian den enda som promenerar på botten. Den är inte särskilt bra på att hålla sig flytande, så den får hålla sig på marken. Bristen på flytkraft beror på att det ben som alla sepialiknande bläckfiskar har är litet hos den praktfulla sepian. Benet sitter inne i kroppen och innehåller ihåliga kammare som brukar hjälpa bläckfisken att hålla sig flytande. Men hos den praktfulla sepian är det alltså inte särskilt effektivt.

Den praktfulla sepian lever på sand- eller lerbottnar på 3-86 meters djup och jagar fiskar och kräftdjur. För att kunna smyga sig på byten använder sig den praktfulla sepian av kamouflage. Den kan snabbt ändra färg och smälta in i sin omgivning. Vanligtvis är bläckfisken mörkbrun, men den kan snabbt och enkelt bli svart, vit, rosa, lila och gul i olika mönster.

Armspetsarna brukar vara röda. Det signalerar att bläckfisken är giftig. Detta är ingen lögn. Den praktfulla sepians kött innehåller speciella syror som är giftiga nog att döda en människa. Giftighet är en mycket ovanlig egenskap hos bläckfiskar. Om den röda färgen inte fungerar för att skrämma bort angripare kan bläckfisken släppa ut ett bläckmoln.

Bläckfiskar har lite udda sätt att fortplanta sig på. Hanen har en speciell arm som han använder till att leverera ett paket med sperma till honan. Han lägger paketet i en ficka i hennes mantel. Ibland sprutar han först in vatten i fickan för att skölja ut paket från andra hanar som honan tidigare varit involverad med. För att locka till sig honor visar hanen upp en imponerande färgpalett. Ibland ändrar han färg så att han ser ut som en hona. Det är för att undvika konflikter med andra hanar och kunna smyga nära en hona.

Honan tar ett spermapaket och tömmer det över sina ägg. Hon lägger äggen i utrymmen i koraller eller stenar. Ägg har även hittats under kokosnötsskal. Det är en bra plats att lägga ägg på eftersom äggen där är skyddade från hungriga rovfiskar. När äggen har kläckts kan ungarna direkt ändra sina färger.

För att lyckas med sina färgbyten och kamouflagetekniker behöver den praktfulla sepian vara intelligent. Det är den. Den har dessutom väldigt välutvecklade ögon som kommer till god användning när bläckfisken jagar.

Du kan träffa på den praktfulla sepian vid Australiens norra kust, Nya Guinea, Filippinerna, Indonesien och Malaysia. Såvitt vi vet är arten inte hotad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: