Benörad åsnefisk

Det var en gång en människa som skulle namnge en fisk. Människan kom fram till att bony-eared assfish är ett fint och passande namn. Kanske kände hen sig inspirerad av personen som namngav fisken slippery dick?

Ordet ass på engelska kan betyda både rumpa och åsna. I fiskens namn är det åsna som åsyftas. På latin heter fisken Acanthonus armatus. Armatus betyder beväpnad, akanthos betyder taggig, och onus betyder antingen kummel (en sorts fisk) eller åsna. Fisken har taggar som sitter på gälarna, ungefär där öronen borde ha suttit om fiskar hade haft utstickande öron. Därav delen bony-eared i namnet. Och beväpnad är ju fisken, med sina taggar. Den som namngav fisken på engelska verkar ha lekt lite med åsnedelen i det latinska namnet och landat i namnet bony-eared assfish. Jag kallar fisken för benörad åsnefisk.

Gavin Hanke arbetar på Royal BC Museum i British Columbia i Kanada, där en benörad åsnefisk finns att beskåda. Enligt Hanke tycker barnen som besöker museet att det är jätteroligt att de har en ursäkt att säga assfish.

Den benörade åsnefisken är en djuphavsfisk och håller till på djup från 1000 till 4500 meter. Det är väldigt djupt för en fisk. Vi vet inte riktigt var den benörade åsnefisken lever. Den har hittats i tropiska och subtropiska vatten men det är troligt att den även finns i kallare hav. På det djup där denna fisk lever är det alltid kallt.

Den benörade åsnefisken ingår i en familj som på engelska kallas cusk eels. Dessa fiskar är inga äkta ålar, men de är lite långsmala så de ser ganska ållika ut. Många arter har relativt stora huvuden vilket gör att de ser ut ungefär som stora grodyngel. Den benörade åsnefisken blir upp till 40 centimeter lång.

På det djup där den benörade åsnefisken lever är trycket så stort att det är svårt att bygga upp muskler och ben. Därför är fisken ganska geléaktig. Den har en stillasittande livsstil och undviker att röra sig för mycket. Den vill spara energi. Dock kan den benörade åsnefisken röra sig snabbt korta sträckor.

Den benörade åsnefisken har ett rekord: den har minst hjärna i förhållande till sin kroppsvikt av alla ryggradsdjur. Eftersom fisken lever ett så stilla och händelselöst liv kan den spara energi genom att dra ner på hjärnan (som är ett väldigt energikrävande organ).

Om du heter bony-eared assfish blir du känd på internet. Det är oundvikligt. Internet tycks vara fullt av människor som tycker synd om den benörade åsnefisken för att den heter som den gör. Den stackars benörade åsnefisken har inte bara namnet emot sig. Den har också sin lilla hjärna och sin geléaktiga kropp. Över huvud taget har detta djur få smickrande egenskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: