Havsleguan

Havsleguanen ser ut som en hårdför och brutal köttätare, men i själva verket är den en snäll växtätare som lever på alger. De rakbladsvassa tänderna används till att skrapa bort alger från klipporna. De kraftiga klorna använder havsleguanen till att hålla fast sig när strömmarna är starka. Trots sitt något skräckinjagande utseende är det alger som gäller för denna ödla.

Foto: Wikimedia

Det är bara stora hanar som dyker efter alger. Honor och mindre hanar betar i stället alger i tidvattenzonen när det är ebb. Havsleguanen äter röda och gröna alger. Bruna alger kan den inte ta upp näring ur. Det händer att havsleguanen även äter skaldjur, insekter och landväxter, men alger är det primära.

Ett problem som uppstår när havsleguanen äter alger är att den får i sig saltvatten. Den måste göra av saltet någonstans. Det löser den genom att ha en speciell sorts körtlar vid näsan som saltet samlas i. När ödlan befinner sig på land nyser den ut saltet.

För flera miljoner år sedan tror forskare att landlevande leguaner från Sydamerika drev ut till havs på stockar eller annat. Sedan hamnade ödlorna på de avlägsna Galapagosöarna och fick finna sig i det och utvecklas därefter. Nu har havsleguanen genom evolutionen blivit väl anpassad till sitt liv på Galapagos. Arten finns utbredd på flera av öarna. Öarnas ödlor skiljer sig åt till storlek och färg. De är så olika att de räknas som olika underarter.

De stackars havsleguanerna är kända för att vara fula. Kaptenen James Colnett från brittiska flottan beskrev dem såhär 1798:

”The iguanas are small, and of a sooty black, which, if possible, heightens their native ugliness. Indeed, so disgusting is their appearance, that no one on board could be prevailed on, to take them as food.”

Charles Darwin håller med:

”The black Lava rocks on the beach are frequented by large (2–3 ft), most disgusting, clumsy Lizards. They are as black as the porous rocks over which they crawl & seek their prey from the Sea. Somebody calls them ‘imps of darkness’.”

Anledningen till att ödlorna är så mörka är att de bättre ska absorbera solens strålar och bli uppvärmda. Havsleguanen tillbringar mycket tid i grupper med sina artfränder, liggande i solen. Det är kallt i vattnet vid Galapagos. Eftersom havsleguanen är en reptil är den kallblodig och blir långsam när den är nedkyld. Så ja, ödlorna är mörka, men att kalla de stackars djuren för imps of darkness är väl ändå lite överdrivet?

Havsleguanens kropp är ungefär 12-56 centimeter lång. Då är svansen inte medräknad, och svansen är lång. Den blir 17-84 centimeter. Ödlan använder svansen för att ta sig fram i vattnet och det gör att den ser ut som en krokodil när den simmar. På land är havsleguanen klumpig men i vatten är den desto mer elegant och smidig. Havsleguanen kan dyka ner till 30 meter och hålla andan i en timme.

Hanen blir betydligt större än honan och väger ungefär dubbelt så mycket. Ju större hane, desto mer intresserade brukar honorna vara. Stora hanar är revirhävdande och det händer att hanar bråkar med varandra. Det är sällan de bits. I stället pressar de sina huvuden mot varandra och försöker knuffa iväg sin motståndare.

Honan lägger 1-6 ägg och gräver ner dem i sand eller vulkanaska. På vissa öar är det dock svårt att hitta något att gräva i bland alla klippor. Då vaktar honan äggen. Om en annan hona kommer nära blir det slagsmål. Till skillnad från hanarnas slagsmål involverar honornas en hel del bitande.

Äggen kläcks efter 3-4 månader. Den unga havsleguanen äter avföring från äldre havsleguaner för att få i sig de bakterier som behövs för att ta upp näring ur alger.

Vi vet inte riktigt hur det står till med populationen av havsleguaner. Det är viktigt att arten skyddas från arter som kommer till Galapagos utifrån. Nya arter skulle till exempel kunna äta upp havsleguanens ägg och ungar. Arten är skyddad och räknas som sårbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: