Sågfisk

Sågfisken känns ganska orimlig. Den känns påhittad, som något som ingår i samma kategori som enhörningar. För på vilket sätt verkar det mindre verkligt med en häst med ett horn i pannan än en fisk med en såg längst fram?

Foto: Wikimedia

Det finns fem kända arter av sågfisk. En bor vid Florida och fyra vid norra Australien. Dessa platser är sågfiskens sista starka fästen. Sågfiskar finns på andra platser också, till exempel Sudan, Papua Nya Guinea och Bangladesh, men är på god väg att utrotas där. Sågfisken brukade vara spridd i varma vatten över stora delar av jorden men idag är den en ovanlig syn på de flesta platser.

Arterna är släkt med varandra och alla har en hajliknande kropp och en såg. Sågen används till att hitta bytesdjur. Sågfisken är en sorts rocka, och precis som andra rockor och deras släktingar hajarna har sågfisken receptorer på nosen (i detta fall sågen) som känner av elektricitet från levande varelser. Genom att svepa med sågen över botten kan sågfisken alltså känna av djur som ligger och gömmer sig. Det är bra att kunna eftersom sågfisken brukar hålla till i grumliga vatten. Sågfisken jagar främst nära botten och trivs där det är ganska grunt nära kusten. Vissa arter tillbringar sina ungdomsår i floder.

Sågen används också till att slå till fiskar. När fisken väl är skadad simmar sågfisken över den och äter den (eftersom sågfiskens mun sitter på undersidan av kroppen). Utöver fisk äter sågfisken bland annat krabbor och blötdjur. Vid behov kan sågen också användas som försvar, så du bör inte bråka med en sågfisk om du inte vill bli slagen med en såg.

Tänderna på sågen är inte riktiga tänder utan ombildade plakoidfjäll. Många hajar och rockor har huden täckt av sådana. De är en sorts fjäll med liknande uppbyggnad som tänder. Sågens tänder växer hela tiden, precis som våra naglar, men det växer inte ut någon ny tand om den bryts av vid basen.

Sågfisken blir gigantisk: upp till sju meter lång! Visst, det är med sågen medräknad och det känns lite fuskigt, men ändå. Detta betyder att sågfisken har få fiender utöver människan. Ibland behöver den dock försvara sig mot tjurhajar och krokodiler.

Vi vet inte mycket om hur sågfisken fortplantar sig. Honan föder levande ungar. Det har visat sig att honor hos en av arterna kan ägna sig åt jungfrufödsel, alltså föröka sig utan att en hane är inblandad. I Florida uppges ungefär 3% av sågfiskarna ha kommit till genom jungfrufödsel.

Av alla rockor är sågfisken den mest hotade arten. En anledning till att sågfisken är utrotningshotad är att den väldigt lätt trasslar in sin såg i nät och annan fiskeutrustning. Kommer sågfisken inte loss dör den så småningom. Sågfisken fångas dessutom för sina fenor som används till hajfenssoppa, och sågfisken drabbas när dess naturliga habitat förstörs. Mangroveträsk är till exempel en typ av habitat som sågfisken gillar och som har förstörts på flera platser.

Inte nog med att fenorna säljs till höga priser. Även sågarna och sågens tänder säljs. Bland annat används tänderna till sporrar på tuppar i tuppslagsmål i Central- och Sydamerika. Förr var det inte ovanligt att runt Persiska viken få syn på staket där staketpinnarna var gjorda av sågfisksågar. Idag hade det varit väldigt svårt att bygga ett sågfiskstaket eftersom sågfisken har blivit så sällsynt.

Om du vill uppmärksamma sågfisken och dess situation kan du göra det den 17:e oktober. Då är det sågfiskens dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: