Stekt ägg-manet

Maneter är en sorts nässeldjur. De är släkt med bland annat koraller och havsanemoner. För det mesta ser maneter ganska simpla och anspråkslösa ut. Jag tycker att de är snygga där de svävar i vattenmassorna, men deras utseende får nog ändå i de flesta fall beskrivas som simpelt. Det finns ett antal maneter som ser lite mer uppiffade och pyntade ut. Vi har lärt känna blommig hatt-maneten och den här veckan ska vi ägna oss åt stekt ägg-maneten.

För att komplicera saker finns det två helt olika maneter som kallas för stekt ägg-manet och de har väldigt lite gemensamt (förutom den gemensamma nämnaren att de ser ut som stekta ägg, förstås). Den ena heter Phacellophora camtschatica och den andra Cotylorhiza tuberculata. Vi ska ägna oss åt den sistnämnda eftersom den ser coolast ut.

Stekt ägg-maneten Cotylorhiza tuberculata blir upp till 50 centimeter i diameter. Dess namn kommer av att den har en genomskinlig klocka med en gul upphöjning i mitten. Äldre stekt ägg-maneter är ofta något mer oformliga efter att ha blivit skadade av stormar, fiskenät, motorbåtar och annat. Ägget har blivit lite trasigt.

Trådarna hos stekt ägg-maneten är intressanta. De är korta, knubbiga och har lila ändar. Om vi ska fortsätta med äggmetaforen vet jag inte vad vi ska säga att trådarna ser ut som. Någon äter krasse till ägget? Äsch, min fantasi är slut. Trådarna sitter i kluster på armar som har öppningar med munnar på. Från armmunnen går maten (plankton) vidare till magen. Det lila i ändarna på trådarna är alger som maneten lever i symbios med. Det är samma typ av alger som koraller har som kompisar. Algerna använder sin fotosyntetiska förmåga till att ge stekt ägg-maneten näring. Som tack för detta får algerna en skyddad plats där de kan leva och må bra.

Stekt ägg-maneten är inte långlivad. Den lever bara i ungefär sex månader under sommarhalvåret. Den börjar livet som en fritt simmande larv, sedan går den igenom ett stadium då den är stillasittande på en hård yta, och sedan utvecklas den till sin vuxna och fritt simmande form (en så kallad medusa).

Till skillnad från de flesta andra maneter kan stekt ägg-maneten simma. Maneter brukar mest flyta med strömmar, men stekt ägg-maneten pulserar med sin klocka för att förflytta sig.

Maneten har två sätt att fortplanta sig: sexuellt och asexuellt. Hanen kan släppa ut spermier i vattnet som honan tar in genom sina armmunnar. Äggen mognar sedan i honan och hon spottar ut larver. Under sitt fastsittande stadium kan stekt ägg-maneten (som under den fasen i livet inte ser ut som ett stekt ägg utan snarare ett tefat) föröka sig asexuellt. Den knoppar helt enkelt av små manetbebisar.

Stekt ägg-maneten bor i Medelhavet, Adriatiska havet och Egeiska havet. Faktiskt så är den Medelhavets vanligaste manet. Du behöver inte frukta stekt ägg-maneten för den verkar inte kunna bränna människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: