Flodpärlmussla

Det är inte särskilt ofta som en mussla blir veckans vattenvarelse. Musslor brukar nämligen inte ha så många roligheter för sig. Det gäller dock inte flodpärlmusslan. Den blir uråldrig, kan göra pärlor och lever en del av sitt liv som parasit.

Foto: Joel Berglund (under licens CC-BY-SA)

Flodpärlmusslan lever på grusbottnar i rent, klart och strömmande vatten. Den kan leva i såväl stora floder som små bäckar. Eftersom flodpärlmusslan är ganska kinkig med var den vill leva är den en viktig indikatorart. Flodpärlmusslor i ett vattendrag indikerar att vattendraget är friskt.

När flodpärlmusslan växer bildas årsringar. Genom att räkna årsringar har forskare kommit fram till att flodpärlmusslan kan bli mycket gammal. Världsrekordet innehas av en mussla som levde i Görjeån sydost om Jokkmokk. Den musslan blev runt 280 år. Det betyder att flodpärlmusslan är en av de djurarter som blir äldst.

Under sina 280 år hinner flodpärlmusslan med ganska mycket. Den går igenom flera olika faser i sin livscykel.

Fortplantning sker genom att hanar släpper ut spermier i vattnet som honor andas in. Detta resulterar i små larver. Larverna är parasiter. Den millimeterlånga larven hakar fast sig i gälarna på en lax eller öring. Detta gör den genom att slå ihop sitt skal. Efter 9-11 månader släpper den unga musslan taget. Förhoppningsvis landar den på en bra plats, men den har inte oddsen på sin sida. Bara en av hundra miljoner larver blir en bottenlevande mussla.

Efter 15-20 år är musslan könsmogen. Då är den ungefär 5 centimeter lång. Den vuxna flodpärlmusslan kan bli upp till 16 centimeter lång. I början av sitt liv är flodpärlmusslans skal gulbrunt, men som vuxen har musslan ett mörkt skal. Skalet är kraftigt och format som en njure. Den vuxna musslan är nedgrävd till ungefär två tredjedelar i botten och andas in vatten genom ett rör. I vattnet finns organiska partiklar som musslan äter. Om musslan känner för det kan den förflytta sig en kort sträcka med hjälp av sin kraftiga fot.

Om ett gruskorn eller annat irriterande kommer in i flodpärlmusslan kan den bilda en pärla. För att gruskornet ska sluta irritera mantelvävnaden kapslar musslan in det i lager efter lager av pärlemor. Pärlor hör inte till vanligheterna: det är bara cirka en mussla på tiotusen som innehåller en pärla

Förr fiskades massor av flodpärlmusslor upp i jakt på pärlor. Nu räknas arten som starkt hotad och sedan 1994 är fisket förbjudet i Sverige. Det är dock inte bara fiske som hotar arten. Torrläggning och föroreningar kan utrota hela bestånd av flodpärlmusslor. Dessutom behövs ett bestånd av lax och öring för att flodpärlmusslan ska kunna fortplanta sig. Hos Artfakta kan du läsa mer om hot mot arten och vad som görs för att skydda den.

Du behöver inte resa långt för att träffa på flodpärlmusslan. Den finns från Skåne i söder till Lappland i norr. Den förekommer även i andra länder i nordvästra och västra Europa samt östra USA och Kanada. I Europa finns 1600 populationer av flodpärlmusslor och majoriteten av dessa finns i Sverige. Dock är musslan inte reproducerande i alla svenska vattendrag där den lever, vilket betyder att populationer kommer att dö ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: