Svart drakfisk

Den här veckan ska vi bege oss ner i djuphaven och bekanta oss med en djuphavsfisk. Idiacanthus antrostomus kallas för pacific blackdragon på engelska och saknar namn på svenska. Familjen den ingår i kallas drakfiskar. (Ej att förväxla med drakfisken Pterois volitans). Vi kallar därför denna art för svart drakfisk.

Den svarta drakfisken lever i Stilla havet och håller till på 100-1000 meters djup. På det djup där den svarta drakfisken lever är det mörkt. Fisken är anpassad därefter. Den har några typiska kännetecken för djuphavsfiskar: svart kropp, stora tänder och lampa.

Det är stor skillnad mellan könen, precis som hos djuphavsmarulken. Honan hos den svarta drakfisken blir upp till 60 centimeter lång och är formad ungefär som en ål. Det är hon som ser skräckinjagande ut med stora tänder och en lampa som hänger från hakan. Lampan kan lysa tack vare bioluminiscenta (ljusproducerande) bakterier. När ett byte närmar sig lampan i tron att den är något ätbart slår den svarta drakfisken till. Den äter skaldjur och andra fiskar.

Hanen blir högst 8 centimeter lång. Han är faktiskt riktigt kass: han har varken tänder, haklampa eller mage. Det enda han egentligen kan göra med sitt liv är att leta upp en hona och fortplanta sig. Det måste han skynda sig med innan han svälter ihjäl, vilket han så småningom gör på grund av att magen saknas.

Som litet yngel ser den svarta drakfisken rolig ut. Den ser ut som spaghetti med ögon på långa skaft. Detta konstiga utvecklingsstadium finns hos ett flertal fiskarter och har troligen uppkommit för att förstora synfältet hos ynglet. På bilden ser du ynglet hos en nära släkting till den svarta drakfisken. Visst är det sött? I alla fall sötare än det är som vuxen fisk.

Det tveklöst coolaste med den svarta drakfisken uppdagades alldeles nyligen. Känner du till materialet Vantablack? Det består av nanorör och absorberar 99,965% av allt synligt ljus. Vantablack är ett av världens svartaste material. Den svarta drakfisken är en Vantafisk.

Det hela började med att forskaren Karen Osborn misslyckades med att ta en bra bild på en djuphavsfisk. Fisken var så svart att den verkade suga åt sig allt ljus, ungefär som ett svart hål. När fler arter studerades hittades 16 arter av ultrasvarta djuphavsfiskar. Den svarta drakfisken är en av dem. Den absorberar nästan lika mycket ljus som det konstgjorda materialet Vantablack. Här kan du läsa mer om upptäckten.

Vi kände redan till ultrasvarta paradisfåglar. Att det även finns ultrasvarta fiskar är en stor nyhet. Den ultrasvarta färgen ger det perfekta kamouflaget i det mörka djupet. När det inte finns stenar, koraller eller växter att gömma sig bland i de öppna vattenmassorna är det bra att kunna smälta in i mörkret. Just detta är den ultrasvarta drakfisken en fena på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: