Flikfisk

Längs Australiens södra och västra kust bor flikfisken. På engelska går den under namnet leafy seadragon, vilket är ett bra mycket stiligare namn än flikfisk. Men visst, den har flikar: sjögräslika flikar. Flikfisken ser ut att ha sjögräs växande på sig. Det har den för att kunna kamouflera sig. Kamlouflagetekniken är verkligen effektiv. Flikfisken kan lura i vem som helst att den är sjögräs.

De sjögräslika utväxterna används bara till kamouflage och fungerar inte som fenor. För att kunna simma har flikfisken två pyttesmå, genomskinliga fenor bak på kroppen. De är så små att de är svåra att få syn på. Flikfisken fladdrar med dem och rör sig därmed framåt. Fort går det verkligen inte. Flikfisken är faktiskt en riktigt usel simmare. Men det gör ingenting, för när den rör sig ser den väldigt mycket ut som flytande sjögräs och då klarar den sig undan fiender. Om du tittar noga ser du att flikfisken även har taggar. De fungerar som försvar.

Färgen hos flikfisken varierar men brukar vara samma som sjögräset: gul till brun för flikfiskar som lever i grundare vatten och mer rödaktig för dem som lever djupare. Färgen beror dels på djupet där flikfisken lever och dels på kost, ålder och stressnivå.

Där flikfisken lever är vattnet tempererat: runt 13-19 grader varmt. Flikfisken trivs på djup på 3-25 meter över sandiga eller steniga bottnar med mycket sjögräs.

Flikfisken blir 20-35 centimeter lång. Det betyder att den blir större än de flesta av sina släktingar sjöhästarna. Något annat som skiljer flikfisken från sjöhästar är att den inte kan rulla ihop svansen för att hålla fast sig i sjögräs. Det är annars något som sjöhästar ofta pysslar med. Ibland spolas flikfiskar i land efter stormar så det är inte särskilt bra för dem att de inte kan hålla sig fast.

Det finns inte bara skillnader utan även likheter mellan flikfisken och sjöhästar. Båda saknar tänder. De använder den rörliknande munnen som en pipett och suger i sig sin mat. I flikfiskens fall består maten av plankton och små kräftdjur. Flikfisken (och även sjöhästar) saknar mage. Maten passerar genom matsmältningssystemet så fort att flikfisken behöver äta hela tiden.

Precis som hos sjöhästar är det hos flikfisken hanen som bär de befruktade äggen. Skillnaden är att sjöhästhanen har en ficka på magen medan flikfiskhanen bär äggen på undersidan av svansen. Hanen befruktar de ljusrosa/orange äggen och bär dem sedan tills de kläcks.

Arten är utsatt för ett flertal hot. Bland annat är den eftertraktad av samlare. Den används även som ingrediens i traditionell medicin. Föroreningar hotar också arten. Flikfisken är klassad som en skyddad art.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: