Vanlig tumlare

Visste du att det finns en delfinsläkting i våra svenska vatten? Den vanliga tumlaren håller till både på västkusten och i Östersjön – vilket betyder att den är Östersjöns enda val. (På västkusten finns fler valar.)

Det finns många platser förutom Sverige där du kan träffa på vanlig tumlare. Arten har ett stort utbredningsområde. Den lever i de kalla vatten som hänger ihop med norra Atlanten och norra Stilla havet. I Atlanten finns den hela vägen ner till Afrikas kust. Den finns även i Svarta havet.

Om du ska se en tumlare behöver du ha tur. Tumlaren är skygg och kan därför vara svår att få syn på. Ibland kan du få se en skymt av ryggfenan när tumlaren kommer till ytan för att andas. Till skillnad från delfiner hoppar tumlare inte. De rör sig i stället med en tumlande rörelse i ytan – därav namnet. På danska heter tumlaren marsvin. Det djur vi kallar marsvin på svenska heter också marsvin på danska. Jag antar att risken för att blanda ihop dessa djur är liten.

Den vanliga tumlaren blir cirka 1,5 meter lång och väger runt 60 kilo. Detta gör den vanliga tumlaren till en av världens minsta valar. Den ser ut ungefär som en vanlig delfin minus nosen. Medan många delfiner har en långsmal nos har tumlaren en kort och trubbig. Ryggfenan är trekantig. Kroppen är grå med en mörkare grå färg på fenorna och en ljusare ton på undersidan.

Favoritmaten är sill, skarpsill och torsk. Den vanliga tumlaren fångar små fiskar och sväljer fisken hel. Ibland äter den även bläckfisk och kräftdjur. Det händer att tumlare jagar i större grupper. De verkar annars föredra att leva ensamma eller i små grupper med högst tre individer. Tumlaren håller helst till i grunda vatten och går upp och andas ofta. Den kan dock dyka ner till mer än 220 meter om den känner för det.

Precis som delfiner och fladdermöss använder sig tumlare av ekolokalisering. De ger ifrån sig ultraljud (ohörbara för människor) som studsar tillbaka från saker i närheten. På det sättet känner tumlaren av sin omgivning och kan navigera. Tumlaren ger också ifrån sig ljud för att kommunicera med andra tumlare.

Den vanliga tumlaren blir könsmogen när den är 3-4 år gammal. Den är dräktig i 11 månader och diar sin kalv i ungefär 9 månader. Det är vanligt att honan föder en kalv varje år. För att lyckas med detta kan honan ge di och vara dräktig samtidigt. Tumlare kan bli över 20 år gamla men brukar inte bli äldre än 12 år.

Globalt är arten inte hotad, men populationen i Östersjön räknas som starkt hotad. Där minskar tumlarna i antal. Sverige har fått kritik från EU-kommissionen för att det inte görs tillräckligt för att skydda tumlarna i Östersjön. Tumlarna omkommer bland annat av att fastna i fiskenät. Eftersom tumlare behöver andas luft drunknar de om de fastnar. För att göra nätfastnandet ännu värre verkar det som om gråsälar har utvecklat en smak för tumlarkött. Forskare spekulerar att det kan ha börjat med att gråsäl ätit av tumlare som fastnat i nät och att de sedan gått över till att attackera och lemlästa fritt simmande tumlare.

Andra hot mot tumlare är miljögifter och buller. Buller är ett problem eftersom tumlaren är beroende av att höra de ljudsignaler den skickar ut för att lokalisera sig. Ett annat hot i Sverige är sjunkbomber som används under försvarets övningar. Bomberna riskerar att ge tumlarna hörselskador. En döv tumlare klarar sig inte eftersom hörseln är tumlarens viktigaste sinne. Bomberna kan också få tumlare att fly i panik så att mor och kalv separeras.

Tumlaren har en egen dag. 15 maj firas internationella tumlardagen. Den brukar bland annat firas i Kullaberg i Skåne. I Kullaberg kan du även åka på tumlarsafari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: