Härmarbläckfisk

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet vad jag tycker om bläckfiskar: jag är tokig i dem. Bläckfiskar är smarta och charmiga men samtidigt ganska läskiga med sina tre hjärtan och blått blod.

Härmarbläckfisken kallas ibland för mimicking miracle octopus på engelska. Den lever verkligen upp till sitt namn. Bläckfisken undkommer faror genom att härma olika djur. På så sätt slipper den bli attackerad av sina fiender. Om den härmar ett giftigt och farligt djur blir ju effekten att andra djur undviker den. Det behövs, för detta är en liten bläckfisk (högst 60 centimeter lång) och det finns många som skulle vilja äta upp den.

För det mesta ägnar sig härmarbläckfisken åt att simma ovanför botten och leta efter små fiskar, krabbor, maskar och annat ätbart. Den tar sig fram med jetdrift genom att spruta ut vatten genom sin sifon. Helst håller den till i områden där floder mynnar ut i havet. Här finns inte lika många gömställen som på ett korallrev så bläckfisken är blottad och utsatt. Därför kommer härmandet av farliga djur till god användning.

Vad kan då denna bläckfisk härma, och hur gör den det? Några exempel:

  • Drakfisk: bläckfisken simmar en bit ovanför botten och håller ut sina armar för att imitera fiskens giftiga taggar.
  • Havsorm: bläckfisken döljer sex av armarna och rör de resterande två på ett sätt som påminner om en orm.
  • Plattfisk: bläckfisken håller ihop alla sina armar bakom sig. (Plattfisken den härmar är giftig och därför effektiv att härma.)

Bläckfisken tycks föredra att härma vissa djur mer än andra. Den ägnar till exempel ganska mycket tid åt att vara plattfisk. Hur många olika djur härmarbläckfisken kan imitera vet vi inte. Dykare har rapporterat att bläckfisken härmar anemoner, maneter, boxarräkor, fjäderstjärnor, krabbor, sjöhästar, ålar, rockor och nakensnäckor. Dessa är dock inte vetenskapligt verifierade.

Att djur härmar andra djur kallas mimikry och är inte ovanligt. Det finns ju till exempel flugor som ser ut som getingar för att skrämma bort fiender. Men medan andra djur som ägnar sig åt mimikry imiterar ett djur kan härmarbläckfisken imitera flera olika. Det är härmarbläckfisken den första kända arten som gör.

För att lyckas avgöra vilket djur som är bäst att härma i vilken situation, och för att kunna ändra färg och form och posera som olika djur, behöver härmarbläckfisken vara intelligent. Bläckfiskar har stora hjärnor och är bra på att lösa problem. Härmarbläckfisken har en smart släkting som heter kokosnötsbläckfisk. Den bär med sig kokosnötsskal och snäckskal och gömmer sig i dem vid behov. Där har vi ett snyggt exempel på användande av verktyg i djurvärlden.

Härmarbläckfisken finns främst i vattnen runt Indonesien, men dess utbredningsområde sträcker sig från Röda havet till Stora barriärrevet. Arten upptäcktes så sent som 1998.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: