Salpa

Den här veckan ska vi utreda en intressant fråga: går det att knarka fisk? Veckans vattenvarelse uppmuntrar INTE till droganvändning men tycker att frågan om knarkfiskar är intressant rent hypotetiskt. Det finns hallucinogena svampar, kaktusar och grodor. Finns det även fiskar som innehåller hallucinogena substanser? Ja, så klart. Havet innehåller massor av märkliga djur, så det är klart att där även finns hallucinogena fiskar.

Salpan (Sarpa salpa) är en vanlig, ganska oansenlig firre som lever i östra Atlanten och Medelhavet. 1996 vimsade sig en individ hela vägen upp i svenska vatten men vanligtvis lever denna fisk inte här. Salpan blir 15-50 centimeter lång och känns igen på att den har ett tiotal gula ränder längs kroppen. Den lever i stim och brukar hålla till på ner till 70 meters djup över sand- eller klippbottnar.

Salpan äter kräftdjur som ung och går på äldre dagar över till en vegetarisk diet bestående av sjögräs. Med åldern är det inte bara dieten som förändras utan även könet. Salpan börjar sitt liv som hane och byter så småningom till honkön. (Könsbyte är inte ovanligt hos fiskar. Se till exempel slängkäften, näsmuränan och clownfisken.)

På engelska kallas salpan ibland för dreamfish. På arabiska är den känd som fisken som ger drömmar. Anledningen till detta är att salpan innehåller ett ämne som kan ge ett rus vid förtäring. Effekterna sägs påminna om LSD.

Det finns ett ord för berusning orsakad av hallucinogen fisk: ichythyoallyeinotoxism. Det kan du ju träna på att stava och uttala om du tycker att sådant är kul (och sedan kan du ge dig på Hawaiis statsfisk humuhumunukunukuapua’a). Det finns flera fiskar som orsakar ichythyoallyeinotoxism och det spekuleras kring om ämnet som orsakar ruset produceras av fiskarna själva eller om de får i sig det genom kosten. Det är mycket vi inte vet om hallucinogena fiskar.

I Romarriket berusade sig människor med salpan för skojs skull. I Polynesien har andra fiskar med hallucinogena egenskaper använts i olika ceremonier.

Den här artikeln beskriver två fall av ichythyoallyeinotoxism orsakade av salpan. I det ena fallet åt en 40-årig man salpa på sin semester i Cannes. Två timmar senare kände han sig illamående och svag. Han bestämde sig för att avbryta sin semester och köra hem. Då började han hallucinera och uppsökte sjukhus. Efter 36 timmar var han som vanligt igen. I det andra fallet åt en 90-årig man en salpa från en fiskmarknad. Han drabbades av hallucinationer och mardrömmar.

Fisken äts i Frankrike, Tunisien och Israel men ses som oätlig i Italien och Spanien. Köttet mjuknar väldigt fort och då är fisken inte särskilt aptitlig. Risken att drabbas av ichythyoallyeinotoxism om du äter salpa är liten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: