Ikonstjärna

De djur som utses till veckans vattenvarelse får denna ära av lite olika anledningar. Oftast är det för att djuret har spännande, roliga eller knäppa egenskaper. Riktigt så är det inte i ikonstjärnans fall. Den får titeln för att den är snygg. Men betyder det att ikonstjärnan är tråkig? Nej, verkligen inte! Den är ju en sjöstjärna. Det betyder att den har många konstigheter för sig.

Sjöstjärnearten Iconaster longimanus heter double star eller icon star på engelska. Den saknar svenskt namn så jag har översatt det engelska. Denna sjöstjärna har fem armar och blir upp till trettio centimeter i diameter. Mittskivan blir ungefär tio centimeter bred. Runt kanterna är sjöstjärnan oftast beige och brun och i mitten orangebrun. Den ser ut att ha en femuddig stjärna i mitten. Därav det engelska namnet double star.

Ikonstjärnan bor i de tropiska delarna av Stilla havet och Indiska oceanen. Den är vanlig i Singapore. Bäst trivs ikonstjärnan i de djupare delarna av korallrev på ner till 85 meters djup, gärna där det finns mycket sten.

Ikonstjärnan äter alger, bakterier och mindre ryggradslösa djur. Sjöstjärnor är lite speciella när det kommer till mat. Antingen sväljer de sitt byte helt och spottar ut resterna, eller så ligger de ovanpå det de vill äta och spottar ut sin mage genom munnen (som sitter på undersidan). Maten smälts därmed utanför kroppen.

Förutom att äta brukar sjöstjärnor promenera omkring på sina många slangfötter. Sjöstjärnor har ingen hjärna, men någon form av nervsystem har de. De saknar förmågan att planera sitt liv vilket kan bli lite roligt ibland. Om en arm uppfattar att det finns mat i närheten blir armen dominant och börjar instinktivt dra iväg åt det hållet. Resten av sjöstjärnan får vackert följa efter. Att armarna kan hitta mat verkar kanske udda, men de kan faktiskt känna lukt.

Luktsinnet är inte det enda sinne som sjöstjärnor har. De är känsliga för beröring, temperatur och kemisk sammansättning i vattnet. På varje armspets sitter ett öga. Det är ganska simpla ögon som inte kan göra mycket mer än att skilja mellan ljus och mörker. Visst är det coolt med armögon?

Vi vet tyvärr inte mycket om ikonstjärnan, men en rolig egenskap känner vi till: dess ungar. Den lägger orange ägg som är ungefär en millimeter breda, vilket är stort för en sjöstjärna. När äggen kläcks är det inget larvliknande som kommer ut, utan pyttesmå sjöstjärnor som ser ut precis som de vuxna i miniatyr. Jag har inte lyckats hitta några bilder på dessa babysjöstjärnor men de är säkert urgulliga.

Det går att ha ikonstjärnan i ett akvarium men den anses vara ett krångligt djur att ta hand om. Eftersom det brukar vara ganska mörkt där ikonstjärnan lever rekommenderas att akvariet har bra gömställen. Du kan mata ikonstjärnan genom att slänga bitar av musslor och räkor i akvariet och sedan släcka lampan. Då kommer ikonstjärnan att jaga rätt på maten.

1 kommentar

  1. Björn Lingerhed

    Ann.lingerhed@gmail.com

    En kul krabat

    Björn Lingerhed kassor@smhf-herp.se 0760923478 Smålands Herpetologiska Förening på FB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: