Havsutter

När det gäller uttrar är det väldigt olika hur vattenlevande de är. Den utter som vi är vana vid i Sverige brukar jaga fisk men tillbringar annars ganska mycket tid på land. Annat är det med havsuttern. Den kan leva hela sitt liv i vatten och har inga ärenden den behöver ge sig upp på land för att utföra. Den jagar, äter, sover och föder ungar i havet.

Havsuttern lever längs kusterna i norra Stilla havet. I bland annat Alaska, British Columbia, Washington, Kalifornien och på ryska östkusten finns populationer. Havsutterhanen blir upp till 1,5 meter lång och kan väga 45 kilo. Honan blir något mindre.

Många marina däggdjur, till exempel sälar och valar, har ett tjockt lager kroppsfett. Det hjälper dem att hålla sig varma. Havsuttern har inte mycket kroppsfett. I stället håller den sig varm med hjälp av sin päls. Den har upp till 150 000 hårstrån per kvadratcentimeter, vilket är ungefär lika många hårstrån som du har på hela huvudet. Pälsen är alltså otroligt tät – faktiskt djurvärldens tätaste päls – och på grund av det bildas ett isolerande luftlager inne i pälsen. Detta håller vattnet borta från huden och hjälper uttern att hålla värmen. Eftersom pälsen är så viktig för havsuttern är den besatt av att rengöra sin päls. Den håller ofta på att putsa och tvätta sig, ungefär som en katt.

Luftlagret i pälsen i kombination med stora lungor gör att havsuttern flyter som en kork. Därför kan den utan problem sova liggande på ytan och guppa. När uttern sover vill den inte dras ut till havs och för att undvika detta hjälper uttrarna varandra. Havsuttern lever ofta i flock med 10-1000 kompisar av samma kön. De brukar hålla varandra i handen för att inte glida isär. Ibland virar de också in sig i kelp. Då är de praktiskt förankrade i botten.

Kelp är en växt som kan bli väldigt lång och ofta bildar stora kelpskogar på havsbotten. Många djur lever bland kelpen. Havsuttern är mycket viktig för att kelpen ska må bra. Havsuttern äter nämligen sjöborrar som i sin tur äter kelp. Utan havsuttern hade stora områden av kelpskog ätits upp. På grund av detta räknas havsuttern som en nyckelart: en art som är extra viktig för att andra arter ska överleva.

Havsuttern har en mängd konster för sig. Den är ett av ganska få djur som använder verktyg. Uttern hittar en fin sten och förvarar den i ett hudveck vid armhålan. När den har hittat en mumsig snäcka slår den snäckan mot stenen tills skalet går sönder. Stenen används också till att slå loss snäckor som sitter fast på botten. Förutom sjöborrar och snäckor tycker uttern om att äta fisk. Den är det enda marina däggdjur som fångar fisk med tassarna i stället för munnen. Varje dag måste uttern äta 25-40% av sin kroppsvikt så den ägnar mycket tid åt att jaga.

Om du bor i havet är det väldigt praktiskt att kunna dricka saltvatten. Det kan havsuttern göra, på grund av sina stora njurar.

Hanen hos havsuttern har flera honor som partners. Innan det är dags för parning brukar en hane och en hona bonda i några dagar. Sedan är det dags för en våldsam parningsakt där hanen bland annat håller honans huvud under vatten och biter henne i näsan tills det börjar blöda.

Mamma havsutter tar väldigt väl hand om sin unge. Ungarna har ännu mer luft i pälsen än de vuxna, så de flyter ännu bättre och kan inte komma ner under ytan. Innan de kan göra det behöver de utveckla sin vuxenpäls. När modern jagar mat lämnar hon ungen flytande i ytan, ofta invirad i kelp. Om ungen inte sover skriker den efter sin mamma.

Havsuttern har en mörk sida. Som om det inte vore nog att de ägnar sig åt brutala parningsakter händer det att hanar kidnappar ungar. Modern måste ge kidnapparen mat för att få sin unge tillbaka. Det händer också att utterhanen våldtar sälungar, ibland så att den stackars sälen drunknar. Vill du läsa mer om djur som beter sig svinaktigt? I Fucking Love Science har gjort en liten sammanställning.

Även om havsutterns päls är väldigt viktig för att uttern ska hålla sig varm har pälsen orsakat arten en hel del bekymmer. Havsuttern jagades på grund av sin päls och var nästan utrotad. Det uppskattas att det en gång i tiden fanns cirka 300 000 havsuttrar. Efter omfattande jakt var antalet nere på 1000-2000. Under 1900-talet har arten återhämtat sig något men den räknas fortfarande som starkt hotad.

Pälsen är också orsaken till att oljeutsläpp är särskilt farliga för havsuttern. Oljan gör att pälsen inte kan kapsla in ett luftlager. Detta leder till att uttern fryser ihjäl. Oljeutsläpp är alltså en ständigt överhängande risk för arten.

1 kommentar

  1. Daniel

    Tänk att en så söt krabat kan vara så vidrig! Bra läsning som alltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: