Lila snäcka

Vi är vana vid att snäckor ligger på botten. Möjligtvis kan de krypa runt lite, men de håller sig på marken. Den lila snäckan har helt missat detta och gör saker på sitt eget sätt. Den flyter i havsytan på sin egentillverkade flotte.

Den lila snäckans (Janthina janthina) flotte är gjord av bubblor. Snäckan flyter uppe i ytan och plaskar i vattnet så att det blir bubblor, sedan kapslar den in bubblorna i sitt snigelslem. När snäckan har byggt ihop flera sådana bubblor har den en stilig flotte. Slemmet består av kitin och hårdnar så småningom, så flotten är hård och stabil. Snäckan flyter upp-och-ner i havsytan och sitter fast i flotten.

Skalet på den lila snäckan är papperstunt och blir upp till fyra centimeter i diameter. Som du förmodligen redan har räknat ut är skalet lila. Undersidan är mörkare lila än ovansidan. Det är för att djur som kommer ovanifrån ska ha svårt att urskilja snäckan från det mörka havet under den, och djur som kommer underifrån ska ha svårt att se snäckan mot den ljusa bakgrunden som är himlen. Kom ihåg: den lila snäckan flyter upp-och-ner med undersidan uppåt. Många djur i havet har en liknande färgsättning med en ljus och en mörk sida. Detta kallas motskuggning.

Den lila snäckan äter hydrozoer. De är en sorts manetliknande djur som ofta har långa, brännande trådar och en flytsäck som fungerar som ett segel. Ett exempel på hydrozoer är portugisiska örlogsmän. De kan bränna människor riktigt illa så vi borde egentligen tacka den lila snäckan för att den äter undan några. Har du följt Veckans vattenvarelse länge och tycker att detta låter bekant? Violsnäckan lever också i ytan och äter hydrozoer.

En jobbig detalj i sammanhanget är att den lila snäckan inte kan simma. Om den skulle lossna från flotten sjunker den ner i de djupa vattenmassorna och dör. Den kan bara göra bubblor i ytan så att bygga någon ny flotte liggande på botten går inte. Något annat som är jobbigt är att den lila snäckan kan bli uppäten. Fiskar, fåglar och sköldpaddor äter gärna denna snäcka.

Den unga lila snäckan kan simma. Den simmar fritt i havet som en nöjd liten larv. När den växer upp förlorar den sina simfärdigheter, flyttar upp till ytan och blir beroende av sin flotte. Som många andra djur byter den lila snäckan kön under livet. Den börjar sin tillvaro som hane och bli sedan en hona. Snäckan förökar sig genom att hanen släpper ut spermier som sedan kommer i kontakt med en hona. Hon bär på äggen tills de kläcks och larverna ger sig iväg.

Du kan träffa på den lila snäckan i varma hav världen över. Ofta hittas de i grupper tillsammans med sina artfränder och det händer att de spolas upp på stränder.

Tycker du att den lila snäckans tillvaro låter skrämmande och ångestframkallande? Läs gärna Deep Sea News betraktelse över den lila snäckans liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: