Mary River-sköldpadda

Sköldpaddor finns i nästan hela världen (men inte i Sverige, vi får klara oss utan). Vissa är landlevande medan andra lever i vatten. Vissa lever i hav, andra i sjöar och floder. Vissa är små medan andra är betydligt större (se havslädersköldpaddan).

Mary River-sköldpaddan är en sötvattenlevande sköldpadda. Den är en av Australiens största sköldpaddor, med ett skal som kan bli mer än 50 centimeter långt. Det mest uppseendeväckande med denna sköldpadda är att den ser ut som en punkare. Det är för att det växer alger på den. Ibland ser algerna ut som en stilig grön mohawk. Algerna växer även på sköldpaddans skal med resultatet att det kan se ut som om sköldpaddan simmar runt med en liten trädgård på ryggen. Om Mary River-sköldpaddan lever i fångenskap växer det inga alger på den och då ser den ut ungefär som de flesta andra sköldpaddor.

De två utskotten under hakan bidrar också till den punkiga looken. Sköldpaddan använder dem till att känna sig för på flodbotten efter mat. Mary River-sköldpaddan är en opportunistisk allätare och lever på bland annat alger och musslor.

En annan ovanlig sköldpaddsegenskap som Mary River-sköldpaddan har är en väldigt lång svans. Den kan bli upp till 70% av skalets längd. Jämfört med andra sköldpaddor har denna sköldpadda litet huvud och stora fötter. Fötterna gör den till en snabb simmare.

Sköldpaddor har funnits på jorden under lång tid. De äldsta fynden är 215 miljoner år gamla. Mary River-sköldpaddan är den enda arten i ett släkte som inte är nära släkt med någon annan levande sköldpadda. Dess utvecklingslinje började skilja sig från moderna sköldpaddors redan för 40 miljoner år sedan. (Som jämförelse var det ungefär 10 miljoner år sedan människor och schimpanser gick olika utvecklingsvägar). Det är alltså en väldigt unik vattenvarelse vi ägnar oss åt den här veckan.

Precis som andra reptiler behöver Mary River-sköldpaddan andas luft. Men den har ett speciellt trick: den kan andas genom rumpan. Nära anus har den gäliknande strukturer som låter den andas under vatten. Den kan faktiskt vara under vatten i så mycket som tre dagar eftersom den rumpandas.

Under 60- och 70- talet var Mary River-sköldpaddan mycket populär som husdjur. Den såldes under namnen pet turtle eller penny turtle. Det plockades så många ägg att arten blev utrotningshotad. Idag är denna sköldpadda en av de mest hotade reptilarterna i världen. Forskare tror att beståndet har minskat med 95%. Att sköldpaddan bara finns i Mary River i Queensland i Australien gör att arten är särskilt sårbar. Dålig vattenkvalitet i floden och byggande av dammar skulle kunna innebära slutet för arten om det är illa nog. Något annat som gör sköldpaddan sårbar är att den inte blir könsmogen förrän den är ungefär 25 år gammal.

Först 1994 beskrevs Mary River-sköldpaddan som en egen art med namnet Elusor macrurus. Det är intressant att arten var populär som husdjur utan att någon förstod att den var en egen art, men så var det. Vi vet fortfarande ganska lite om hur Mary River-sköldpaddans liv ser ut.

Det är bra att Mary River-sköldpaddan är klassad som en art nu för det betyder att vi kan inse hur hotad den är och göra insatser för att rädda den. Nu finns det olika initiativ för att bevara arten, till exempel organisationer som föder upp sköldpaddan i fångenskap och sedan släpper ut den i det vilda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: