Vithaj

Jag har tagit emot önskemål om att göra vithajen till veckans vattenvarelse. Det ordnar vi, så klart. Du vet väl att du också kan önska en vattenvarelse? Hör bara av dig.

Vithajen är stor. Genomsnittlig storlek för honor är 4,6-4,9 meter och för hanar 3,4-4,0 meter. Det finns massor av rapporter om storleksrekord som inte har kunnat verifieras. 1988 fångades en 6,1 meter lång hona i östra Kanada. Att denna storlek stämmer verkar de flesta vara överens om.

Vithajens namn är inte helt med verkligheten överensstämmande, för hajen är bara vit på undersidan. Resten av kroppen är grå. Munnen är full av tänder. Bakom tänderna sitter ännu fler rader av tänder så att hajen säkert inte saknar gaddar när den behöver dem. Hajar tappar tänder och får nya under hela livet. När vithajen äter skakar den på huvudet för att hjälpa tänderna att såga av bitar av kött. Mycket skräckinjagande. Vithajen är den ultimata ätmaskinen.

Vad föredrar då denna perfekta ätmaskin att äta? Vithajen jagar fiskar, sälar, sjölejon, valar, delfiner, sköldpaddor och fåglar. Unga vithajar tar mest fiskar innan de blir stora nog att ge sig på större byten, som marina däggdjur. Vithajen blir också mycket glad om den träffar på en stor död val som den kan kalasa på. Själv blir vithajen äten av späckhuggare. Det är inte särskilt vanligt, men det händer.

För att fånga sjölejon har vithajar ett speciellt trick. De hoppar upp ur vattnet. Hajen ser ett sjölejon, simmar blixtsnabbt mot det underifrån, hugger och hoppar samtidigt upp i luften. 2011 blev det dramatiskt när några forskare skulle titta på vithajarnas hoppande utanför Sydafrika. Det slutade med att en stor och panikslagen vithaj hamnade uppe på däck. Både besättning och haj klarade sig.

Vithajen uppnår en imponerande ålder på 70 år. Den blir inte könsmogen förrän den är 33 år (honor) respektive 26 år (hanar). Det är ingen som vet hur det går till när vithajen reproducerar sig, men gravida vithajar har påträffats. Redan i fosterstadiet är vithajen en välfungerande ätmaskin. Den äter upp sina syskonägg för att få extra näring.

En hobby som vithajen har är att gå på café.  Mellan Kalifornien och Hawaii finns ett område som kallas för Vithajscaféet. Vithajar beger sig ofta till detta område och hänger där ett tag. Ingen vet riktigt varför de tycker så mycket om denna plats. Där finns gott om fisk, bläckfisk och annan mat, men det finns ju andra platser där det också finns gott om mat. Det är något speciellt med caféet som lockar. Hajarna brukar bege sig dit på vintern och följa ett ganska strikt schema medan de är där. På dagarna dyker de ner till ungefär 500 meters djup och på nätterna gör de grundare dyk till 200 meter. På hösten brukar de simma därifrån till amerikanska västkusten eftersom favoritbytet sjöelefanterna får ungar då.

Andra intressen hos vithajen är att lyssna på hårdrock. Ett team som gjorde dokumentärfilm upptäckte att de kunde locka vithajar genom att spela metal ur undervattenshögtalare. Anledningen till att hajarna gillar just metal kan vara att de lågfrekventa vibrationerna påminner om döende fiskar. Framför allt verkade hajarna tycka om AC/DC. Deras musik fick hajarna att simma fram till båten och dra huvudet längs hajburen.

Vithajen har varit känd som en människoätare sedan Peter Benchlys roman Hajen kom ut 1974. Året efter kom filmen Hajen ut, baserad på boken och regisserad av Steven Spielberg.

När det gäller hajattacker på människor finns det fyra arter som nästan alltid ligger bakom. Dessa är tigerhajen, tjurhajen, den vitfenade oceanhajen och vithajen. Vithajen är tveklöst den som har attackerat flest människor. Trots det är den inte särskilt intresserad av att äta människor. Den föredrar att äta sina vanliga bytesdjur. När vithajen attackerar en människa verkar det ofta vara på grund av dålig sikt så att hajen inte ser vad den anfaller, eller att hajen vill undersöka vad du är för något. Okej, det kanske känns som en dålig tröst för den som blir biten, men hajen kan inte hjälpa att den är en köttätare och behöver mat. Varje år rapporteras runt 80 oprovocerade hajattacker världen över (för alla hajarter tillsammans). Med tanke på hur många människor som badar är det inte så stor risk att just du ska bli drabbad.

Människan är farligare för vithajen än vad vithajen är för människan. Arten räknas som sårbar. Vi vet inte hur många vithajar som finns i världen, men det har fiskats så mycket vithaj att det knappast kan vara hållbart. Fiskare fångar dem för deras tänder, käkar och fenor. Att det tar så lång tid för vithajen att bli könsmogen gör arten extra sårbar för överfiske.

Du kan träffa på vithajen i de flesta hav som är varmare än tolv grader. Länder som har relativt många vithajar vid sina kuster är USA, Sydafrika, Australien, Japan och Chile. Det finns även vithaj i Medelhavet. Är du nyfiken på var vithajar befinner sig och hur de rör sig? Med appen Sharktracker från OCEARCH kan du följa några hajar varav vissa är vithajar. Appen rekommenderas varmt.

Jag kommer inte att avsluta den här presentationen av vithajen utan att dela med mig av en sång som är väldigt klämmig. Den sjungs av sjölejon som hyllar sin nemesis vithajen för dess viktiga plats i näringskedjan. Även om sjölejonen inte gillar att bli uppätna fyller vithajen en viktig funktion: den ser till att det inte finns för många sjölejon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: