Vaktkrabba

Den här veckan ska vi ägna åt en krabba. Vi har tidigare stiftat bekantskap med sandkrabban, den japanska spindelkrabban, pompomkrabban och den skamsna krabban. Sammanfattningsvis finns det en hel del skojiga krabbor med olika spännande egenskaper.

Vaktkrabbor är små och söta. Det finns flera arter av vaktkrabbor och de ingår alla i släktet Trapezia. Därför kallas de också för trapeziakrabbor. Arten på bilden heter Trapezia rufopunctata. Den blir cirka två centimeter bred över skölden och är vit eller rosa med röda eller orange prickar. Mellan ögonen har den, liksom alla vaktkrabbor, sex stycken åsar.

Vaktkrabban har fått sitt namn för att den vaktar koraller av släktet Pocillopora (så kallade blomkålskoraller). Krabban bor i korallen och skyddar den från farliga bestar, till exempel den skräckinjagande korallätande sjöstjärnan törnekronan. Som lön för mödan äter vaktkrabban slem som korallen producerar. Det här är alltså en symbiotisk relation som gynnar båda parter.

Hur kan en så liten krabba skydda korallen från en så stor och läskig sjöstjärna? Jo, genom att ge sig på sjöstjärnans tubfötter och taggar. Krabban knipsar av dem med sina klor. Det brukar skrämma bort sjöstjärnan. Det har visat sig att törnekronan väljer bort att äta koraller som har vaktkrabbor.

De olika arterna verkar ha starka preferenser vad gäller sina hem. Olika arter av vaktkrabba föredrar olika arter av korall. Ofta bor det två krabbor av samma art i en korall. De lever i ett monogamt förhållande och vaktar tillsammans. De vaktar också sitt revir från andra krabbor av samma art som kan tänkas vilja flytta in. Om en krabba av en annan art vill flytta in är det ofta helt okej för paret, konstigt nog. Forskare tror att krabborna skiljer mellan sin egen art och andras genom att arterna har olika färger och mönster.

Vaktkrabban ska inte förväxlas med gorillakrabban (släktet Xanthid). Den äter korallernas vävnad tills det inte finns något kvar. Gorillakrabban är knubbig med blå ögon och håriga ben (därav namnet). Den bor inte i samma sorts koraller som vaktkrabban utan ger sig på andra stackare.

Om vaktkrabbor plockas bort från en korall blir korallen ofta övervuxen med alger och annat. Det är möjligt att vaktkrabbans springande ökar cirkulationen av vatten inne i korallen så att alger får svårare att slå sig ner och växa.

Du kan träffa på vaktkrabbor i de varma delarna av Indiska oceanen och Stilla havet. Dock kan krabban vara svår att få syn på eftersom den brukar gömma sig mellan korallernas grenar. Du har kanske större chans att se vaktkrabban i ett akvarium. Många saltvattensakvarister gillar vaktkrabban och vill gärna ha en sådan hos sina koraller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: