Kingslayer

Vi fortsätter på det passande temat små läskiga saker eftersom vi är omgivna av små läskiga coronavirus.

Kommer du ihåg havsgetingen? Den är en sorts kubmanet och brukar klassas som världens giftigaste djur. Den här veckan ska vi lära känna en annan kubmanet som också är giftig men något mer lurig än havsgetingen: common kingslayer. Den saknar svenskt namn men jag kör på kingslayer eftersom det låter så ståtligt.

Anledningen till att kingslayer heter som den gör är att den hade ihjäl en person som hette Robert King. Han simmade utanför Port Douglas i Queensland i Australien. Detta hände 2002, och först fem år senare identifierades skurken. Den fick det latinska namnet Malo kingi. Robert King är dess enda kända dödsoffer.

Kingslayer är en av flera arter av små kubmaneter som kallas irukandji. Det dessa kubmaneter har gemensamt är att deras gift orsakar något som kallas irukandjisyndromet. Syndromet uppkallades efter irukandjifolket som bor i Queensland där dessa maneter förekommer. Symtom är huvudvärk, ryggvärk, muskelsmärtor, illamående, kräkningar, svettningar, ångest, andningssvårigheter, höjt blodtryck, onormal hjärtrytm och lungödem. Detta kan leda till döden, men de flesta överlever. Ungefär ett av fem offer får livshotande skador och behöver intensivvård.

Ofta känns det inte så mycket när irukandjimaneterna bränns. Om de rör vid huden med toppen på en av sina trådar känns det ibland inte mer än ett myggbett. Efter hand blir smärtorna värre och andra symtom dyker upp. Det kan ta upp till två veckor innan symtomen försvinner helt. Att det är maneter som orsakar symtomen har inte på något sätt varit uppenbart.

Den första irukandjimaneten identifierades 1964 av Jack Barnes. Den heter Carukia barnesi och är också dödlig. För att visa att maneter orsakar irukandjisyndromet brände sig Barnes med flit medan hans nioåriga son och en badvakt observerade symtomen och sedan tog honom till akuten.

Kubmaneter har en mängd egenskaper som skiljer dem från andra maneter. Manetens klocka ser lite ut som en kub, vilket är anledningen bakom namnet kubmanet. Till skillnad från många andra maneter är kubmaneten en snabb simmare. Vissa arter kan simma upp till 6 meter i minuten. Det låter kanske inte imponerande men är snabbt för att vara en manet. Kubmaneter har också ett mer avancerat nervsystem än andra maneter, och mer avancerade ögon. 24 stycken ögon, faktiskt. Tack vare ögonen kan kubmaneten ägna sig åt beteenden som inte är särskilt typiska för maneter, som att sikta på saker och undvika hinder.

Kingslayer blir inte större än en tumnagel. Den har en nässeltråd i varje ”hörn” av klockan. Den har alltså bara fyra trådar. Ibland har den ringar som ser ut lite som glorior, en runt varje nässeltråd. Nässeltrådarna används till att paralysera fiskar som maneten sedan äter levande. På trådarna sitter nässelceller (cnidocyter). När ett byte rör en nässelcell skjuts en liten harpun ut. Harpunen sitter fast i en tråd och genom den levereras giftet. Nässelcellerna reagerar inte på allt som de rör vid utan aktiveras av kemikalier som finns i huden. Därför aktiveras de av bytesdjur och människor men inte om de rör vid till exempel en sten. De reagerar inte heller om de rör vid munnen på en sköldpadda. Därför kan sköldpaddor äta kubmaneter.

Manetexperten Lisa-Anne Gershwin, som upptäckte arten, har tittat på hur allvarliga skador kingslayer orsakar. Det verkar som om de med glorior är giftigare än de utan. De med glorior är förmodligen också äldre. Så om du tvunget ska bli bränd av en kingslayer, välj en utan glorior.

Kingslayer bor enbart utanför Queensland. Andra arter av irukandjimaneter finns i bland annat Australien, Hawaii och Karibien.

1 kommentar

  1. bumblebeetuna93

    Läskigt och fascinerande! 😱

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: