Svampräka

På land finns det flera djur som bildar organiserade och hierarkiska samhällen. Vi har till exempel bin, myror, termiter och till och med en mycket udda gnagare som heter kalråtta. Dessa djur är så kallat eusociala. De har gemensamt att de har en arbetsdelning med specialiserade roller där bara ett fåtal individer sköter fortplantningen.

Hur ser det ut under vatten? Finns det eusociala djur där? Finns det någon sorts havsmyrstackar? Det är klart att det finns. Vattenvärlden gör oss aldrig besvikna. Eusociala havsdjur är extremt ovanliga, men det finns kräftdjur som lever i den typen av samhällen.

Svampräkan Synalpheus regalis är en sorts pistolräka. (Den verkar sakna namn på svenska så jag har hittat på ett.) Svampräkan lever i de varma delarna av västra Atlanten och är pytteliten: bara ett par millimeter lång. Svampräkan bygger inte myrstackar eller liknande. Den bor i något som redan finns på plats: svampdjur. Det kan finnas över 300 svampräkor som bor inne i svampdjurets kanaler.

Något annat som skiljer svampräkor från myror är att myror inte äter sin myrstack. Svampräkan mumsar glatt på svampdjuret som den bor i. Den äter även diverse små organiska partiklar som finns i vattnet.

I varje koloni av svampräkor finns det bara en hona som fortplantar sig: drottningen. Utöver henne finns det två grupper: ungarna, samt vuxna som försvarar samhället mot inkräktare och förökar sig med honan.

Pistolräkor är en grupp skojiga kräftdjur med en förstorad klo som används som en pistol. Genom att slå två delar av klon mot varandra skapas en kraftfull våg av bubblor. Vågen är så kraftig att den kan döda små fiskar och krossa glas. Precis som ett pistolskott.

Smällen kan uppnå en ljudstyrka på 218 decibel. Det betyder att pistolräkan är en av havets mest högljudda invånare (dock inte lika högljudd som kaskeloten). Den lilla pistolräkans smäll kan störa sonarutrustning. Som om det inte vore nog skapas temperaturer på upp till 4700 grader när bubblorna kollapsar. Bubbelkollapsen skapar också ljus (så kallad sonoluminiscens). Den höga temperaturen och ljuset finns bara under en extremt kort tid och kan inte uppfattas utan avancerade mätinstrument, men det är ändå fruktansvärt coolt. (Jämför med boxarräkans förmågor.)

Hos de flesta arter av pistolräkor brukar räkan ligga i bakhåll och avfyra bubbelvågen när den känner en fisk närma sig. Pistolräkor ser dåligt, så i stället för att spana efter fiskar känner de efter rörelser med sina antenner. Svampräkan jagar dock inte fisk och behöver därför inte använda pistolklon till jakt. Den använder i stället klon till försvar.

En rolig detalj hos svampräkan är att drottningen inte har någon pistolklo. Hos henne är den stora pistolklon i stället en liten klo som är bra att äta med. Det beror på att hon inte behöver pistolklon. Hon har ju en egen armé av andra svampräkor som försvarar henne vid behov.

Troligtvis har svampräkan utvecklat sitt eusociala beteende på grund av att den insisterar på att bo i svampdjur. Det finns inte överdrivet många svampdjur att bo i. Räkorna behövde lära sig att samsas. Det finns andra pistolräkor i släktet Synalpheus som också är eusociala, men de olika arterna bor väldigt sällan i samma svampdjur. Det verkar som om de jagar bort varandra och bara vill umgås med sina artfränder.

Kan du inte få nog av pistolräkor? I så fall kan du läsa om partnerräkan.

4 kommentarer

 1. Kul beskrivning. Men svampräka är kanske inte ett så lyckat namn. Svampdjuren är nämligen djur, och inte ett dugg släkt med svampar. Ibland får svampdjur heta ”havssvampar” och liknande, och då blir det helt fel! Ett alternativt (och korrekt) namn på svampdjur är ”spongier”. Följaktligen vore ett bättre namn på dina räkor ”spongieräka”.

  • Charlotte

   Hej Inge! Du har helt rätt i att svampdjur är djur och inte har något med svampar att göra. Den här räkan fick ändå heta svampräka eftersom den lever i svampdjur.

 2. Daniel

  Hej! Hoppas att det kommer nya uppdateringar snart, det här är min absoluta favoritblogg.

 3. Kaleb

  Snälla Charlotte, vi behöver mer vattenvarelser!!1

  Kom tillbaka till oss!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: