Tigermuräna

Alla muränor ser mer eller mindre skräckinjagande ut. En muräna som ligger i en skreva med huvudet utstickande ser ut som den perfekta filmskurken som smider onda planer om att bli alla havs envåldshärskare. Den främsta orsaken till att muränor ser så skrämmande ut är att de har munnen öppen och blottar sina huggtänder. Tigermuränan tar detta ett steg längre genom att ha läskiga tänder till och med för att vara en muräna.

Titta noga på den här firrens tänder. De ser ut som glasskärvor. Förmodligen är de ungefär lika vassa också. Muränor är rovdjur och ingenting du någonsin vill bli biten av. Det har hänt att de har bitit av människors fingrar. De människor som har drabbats av detta är de som har matat muränor. Ett hett tips: mata inte muränor. De har dålig syn och jagar med luktsinnet. Om du till exempel håller fram en bit korv till en muräna kommer den inte att se någon som helst skillnad mellan korven och dina fingrar. (Det finns en Youtubevideo där du kan se just precis detta: en muräna som biter av en tumme i tron att den är en korv. Jag tänker inte länka till den videon.) Muränor brukar ligga snällt i klippskrevor om ingen stör dem. De är till och med kända för att vara ganska vänliga.

Tigermuränan (Enchelycore anatina) har fått sitt namn för att den har ungefär samma färger som en tiger. Den lever på grunt vatten i de varma delarna av östra Atlanten och i Medelhavet. Dock kan den vara svår att få syn på eftersom den har som vana att ligga inne i skrevor och lurpassa (men inte på dig, så du kan vara lugn, utan på fiskar och annat). Tigermuränan blir upp till 120 centimeter lång. Världens längsta muräna kan bli upp till fyra meter, så tigermuränan är inte familjens jätte.

Det mest skrämmande med tigermuränans uppsättning av tänder är att muränan faktiskt har ännu en uppsättning tänder i sin andra käke. Alla muränor har denna lilla detalj: djupt nere i deras gap finns gap nummer två. De flesta fiskar, även icke-muränor, har faktiskt ett sådant extra gap, men muränor är de enda fiskar som kan skjuta fram och använda det på ett så briljant sätt.

Okej, det här är verkligen superkonstigt. Men det finns en bra förklaring till käke nummer två. Fiskar brukar äta genom att skapa ett undertryck så att bytet sugs in i munnen. Muränan är för långsmal och har för litet huvud för att kunna skapa det undertryck som krävs. Att den är långsmal är bra eftersom den har specialiserat sig på att krypa in i smala utrymmen, men det komplicerar ju ätandet. Muränan löser detta genom att bita tag i sitt byte, skicka fram den andra käken och låta den dra ner bytet i magen. Här finns mer information om denna spännande kroppsdel.

Muränor har ett fint samarbete med fiskar som kallas för groupers. Groupers är släkt med havsabborrar och kan bli ett par meter långa. Ibland behöver groupern hjälp med att hitta mat. Den har nämligen ett problem: maten gömmer sig i skrevor och groupern kan inte få tag på den. Då ber groupern en muräna om hjälp. Muränan följer snällt efter groupern som kikar in i hålor efter fiskar som ligger och trycker. När groupern får syn på ett bra byte skakar den på huvudet. På fiskspråk betyder en huvudskakning tydligen inte ”nej” utan ”här finns något du bör kolla upp”. Muränan är långsmal och slemmig och bra på att ta sig in i trånga utrymmen. Den simmar in där groupern har signalerat att maten finns.

Muränan äter det den hittar i skrevan. Om bytet skulle lyckas smita står groupern beredd utanför och fångar det. Båda parter tjänar på detta samarbete: muränan får hjälp med att leta efter mat och groupern får hjälp att få fram mat som gömmer sig.

Vad finns det mer som är värt att veta om muränor? Jo, att deras fortplantning är ett mysterium. Muränor är ålar, precis som vår europeiska ål. Vi har ingen aning om hur ålar fortplantar sig. Den europeiska ålen simmar till Sargassohavet där den ägnar sig åt någon hemlig aktivitet som resulterar i nästa generation. Precis som den europeiska ålens yngel är muränans yngel smala, platta och genomskinliga. Vi vet inte vad de äter eller hur de blir till över huvud taget eftersom ingen någonsin har sett en muräna para sig. Alla ålar världen över ägnar sig uppenbarligen åt avancerat hemlighetsmakeri och jag hoppas att vi en dag avslöjar vad de gör, för jag är fruktansvärt nyfiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: