Pygmésjöhäst

Pygmésjöhästar är pyttesmå. Inga sjöhästar är särskilt stora, men med sin längd på upp till 2 centimeter är pygmésjöhästarna verkligen anmärkningsvärt små. Den grupp som brukar kallas pygmésjöhästar består av flera olika arter. De skiljer sig från andra sjöhästar genom att de har en enda gälöppning på baksidan av huvudet i stället för två på sidorna.

Foto: WikimediaDen första pygmésjöhästarten upptäcktes så sent som 1969. Det beror inte enbart på att dessa sjöhästar är så små utan också på att de är väldigt bra på att kamouflera sig. Arten som upptäcktes 1969 heter Hippocampus bargibanti. Den hittades när korallen som den levde på skulle undersökas närmare av forskare i ett laboratorium. Forskarna hade ingen aning om att det satt små sjöhästar i korallen. Men det gjorde det alltså.

De flesta arter av pygmésjöhästar lever på koraller. Den unga pygmésjöhästen slår sig ner på en korall och stannar sedan där resten av livet. Varje art brukar ha en specifik sorts korall som den lever på, och sjöhästens utseende är helt anpassat för att smälta in i sin omgivning. Om korallen är röd blir sjöhästen röd, till exempel. Sjöhästens textur är också väldigt snarlik korallens. Sjöhästen ägnar större delen av sin osynliga tillvaro åt att hänga med svansen snurrad runt en av korallens grenar.

Vi vet inte om pygmésjöhästen kan byta färg om den byter korall, eller om den helt enkelt får en färg en gång och sedan är fast med den färgen resten av livet. Det finns arter av sjöhästar som kan byta färg. Kanske kan pygmésjöhästen också det.

Kan du hitta pygmésjöhästen i den här korallen? (Klicka på bilden för att se facit.)

Foto: Wikimedia

I Guinness rekordbok kan du läsa om världens långsammaste fisk. Det är dvärgsjöhästen. Den simmar i högst 152 centimeter i timmen. Pygmésjöhästen simmar förmodligen inte mycket fortare. Som du kanske kan gissa när du tittar på sjöhästar så är de inte precis några sprinters. De står lodrätt i vattnet och förflyttar sig vid behov genom att vifta med sin pyttelilla ryggfena och sin två pyttesmå bröstfenor.

Sjöhästar heter förresten som de gör för att huvudet ser ut lite som ett hästhuvud. De ingår i en ordning som kallas rörnosade fiskar. Det namnet är extremt talande för hur sjöhästens mun ser ut. Munnen används som en pipett. Sjöhästen suger i sig plankton och små kräftdjur. Det finns 54 arter av sjöhästar. Alla utom två finns i tropiska vatten. Alla sjöhästar är söta och pygmésjöhästarna är de sötaste.

Hos sjöhästar är det hanen som är gravid. Det är faktiskt därför vi uppmärksammar en sjöhäst just den här veckan. På söndag är det fars dag så vi fokuserar på fäder i vattendjurvärlden.

Innan det är dags för sexuella aktiviteter dejtar sjöhästarna ganska länge. En hane och en hona dansar för varandra och simmar bredvid varandra och håller svans. Så håller de på i flera dagar. När honans ägg är mogna fortsätter sjöhästarna att snurra runt varandra och dansa en stund. Sedan lägger honan äggen i en pung på hanens mage. Han befruktar äggen inne i pungen och är sedan gravid.

Efter 9-45 dagar föder hanen 5-2500 barn. Antalet beror på art. Äggen kläcks inne i hanens pung och ut kommer sjöhästar som ser ut som vuxna, fast pyttesmå. Föreställ dig en nyfödd pyttepygmésjöhäst. Redan nästa morgon är hanen redo att bli gravid igen.

Varför har sjöhästar omvända roller när det gäller graviditet? En hypotes är att det leder till att de kan få fler ungar. Den tid som hanen är gravid kan honan ägna åt att göra nya ägg. Anledningen till att sjöhästar dejtar så länge är förmodligen att det kostar massor av energi för honan att göra äggen. Hon vill försäkra sig om att det finns en hane som är redo att ta emot dem när de är klara. Tänk dig själv hur det hade känts att göra 2500 ägg helt i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: