Nålfisk

Bostadsbristen i havet kan vara ett stort problem. Många djur behöver söka skydd, men antalet gömställen är begränsat. Ibland krävs lite extra kreativitet. Nålfisken bor i rumpan på sjögurkor.

I de tropiska delarna av Atlanten och Stilla havet finns sjögurkor som kan bli en halvmeter långa. De ligger på botten och ser ut lite som säckar. De fungerar som dammsugare genom att de rotar igenom bottensedimentet efter ätbara partiklar. Sjögurkor har slangfötter och kan promenera runt, men oftast ligger de stilla och ser ganska sysslolösa ut. Inuti sjögurkan kan det dock pågå massor av saker. Nålfisken lever ett ganska aktivt liv i sjögurkans rumpa.

Nålfiskarna i släktet Carapus blir upp till 30 centimeter långa (beroende på art). De är avlånga och smala. Därav namnet nålfisk. Vissa nålfiskar lever i sjögurkor. Andra lever i sjöstjärnor. På engelska kallas nålfiskarna för pearlfish, på grund av att vissa små arter lever i musslor.

För att hitta en sjögurka att flytta in i simmar nålfisken med nosen nedåt mot botten så att den kan känna av rörelserna av en sjögurka i närheten (se bilden). Förmodligen använder den också luktsinnet för att hitta en värd. När den har hittat värden lokaliserar den var rumpan sitter, sedan snurrar den runt och borrar sig in. Sjögurkor andas med rumpan, och nålfisken passar på när sjögurkan andas in. I 80% av fallen backar nålfisken in. I resten av fallen simmar den med huvudet först. Vissa nålfiskar är så stora att hela fisken inte får plats inne i sjögurkan. I dessa fall kan man se nålfiskens huvud sticka ut ur sjögurkerumpan.

Nålfisken stannar inte kvar i sjögurkan för alltid. På nätterna, i skydd av mörkret, brukar den simma ut och jaga. Den äter små kräftdjur och fiskar. När nästa dag närmar sig simmar nålfisken tillbaka in i sjögurkan, eller så letar den upp en ny. Det finns gott om sjögurkor där nålfisken lever.

Ofta lever flera nålfiskar i samma sjögurka. Det största antal nålfiskar som har hittats inuti en sjögurka är femton. Hanar och honor parar sig där (vilket är kinky på en nivå jag aldrig förr har hört talas om). Äggen släpps ut genom sjögurkans rumpa när den andas ut. Om två hanar finns i samma sjögurka brukar de slåss, ofta tills en av dem dör. Nålfiskar brukar också prata med varandra, både inne i sjögurkan och utanför. Nålfisken använder muskler för att skapa vibrationer i simblåsan. Det är det som låter.

Relationen mellan nålfisken och sjögurkan är ett exempel på kommensalism. Det innebär att två arter lever tillsammans på ett sätt som gynnar den ena arten och inte påverkar den andra. Ibland kan relationen mellan nålfisken och sjögurkan i stället vara en form av parasitism: att den ena arten gynnas och den andra missgynnas. I de flesta fall påverkas inte sjögurkan av att ha invånare där bak, men i vissa fall äter nålfisken inre organ och vävnad i sjögurkan. Det är dock inte så dramatiskt som det kan låta. Sjögurkor är bra på att återskapa organ. Många sjögurkor brukar till och med släppa ut sina inälvor genom rumpan som försvar. Det här försvaret är bra för nålfisken. Att sjögurkan kan försvara sig mot hot som kommer utifrån betyder att nålfisken lever säkert. Många sjögurkor sprutar ut gift tillsammans med inälvorna, men nålfisken verkar vara opåverkad av giftet. Kanske beror det på att den är förhållandevis slemmig.

Om sjögurkor bajsar ut sina inälvor för att försvara sig, varför gör de inte det när nålfisken simmar in? Det verkar bero på att försvaret bara triggas i gång när något rör vid sjögurkans utsida. Att någon simmar in i rumpan aktiverar inte försvaret.

Kan alla sjögurkor användas som hus till nålfiskar? Nej. Vissa sjögurkor har analtänder. Ja, du läste rätt. Det är precis vad det låter som: tänder som sitter runt anus. De hindrar nålfiskar från att flytta in.

Om du vill se bilder och filmer om nålfiskens och sjögurkans udda relation kan du besöka Echinoblog som har skrivit ett inlägg: When Fish Live in Your Cloaca & How Anal Teeth are Important. Den sidan är förresten alltid värd ett besök eftersom författarens kärlek till sjögurkor, sjöstjärnor, sjöborrar och andra tagghudingar är så uppenbar och engagerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: