Dvärgbuksimmare

Insekter brukar inte bli utsedda till veckans vattenvarelse, men det finns faktiskt en hel del insekter som lever hela eller delar av sina liv i vatten. Den lilla kantrörsnattsländan, till exempel, lever i vatten med döda löv och mossa medan den är larv. Där bygger den fyrkantiga hus. Som vuxen är den landlevande. Dykarbaggar är ett annat exempel på vattenlevande insekter. Samtliga arter av dykarbaggar lever i vatten både som larver och som vuxna.

Vi ska dock inte ägna den här veckan åt någon av dessa charmiga insekter. I stället ska vi fokusera på dvärgbuksimmaren. Det som gör dvärgbuksimmaren så skojig är att den
a) är världens mest högljudda djur i förhållande till sin storlek, och
b) att den gör dessa ljud med sin penis.

Foto: WikimediaBuksimmare är en hel familj av insekter (Corixidae). På engelska kallas de lesser water boatman. Buksimmare simmar runt i sjöar, bäckar och dammar, ofta nära botten där det finns mumsiga saker att äta. De flesta buksimmare äter alger och växtdelar men det finns några köttätande arter som livnär sig på små ryggradslösa djur. För att äta suger buksimmaren i sig maten genom sin sugsnabel.

Buksimmaren behöver andas luft. För att kunna andas under sina undervattensäventyr tar den med sig luft ner. Den ligger vid ytan och böjer kroppen så att utrymmet mellan huvudet och mellankroppen bli luftfyllt. Buksimmaren är alltså inte helt olik en dykare som har en luftflaska på ryggen. Vattenspindeln tar också med sig luft under ytan (men går så långt som till att bygga en ubåt).

Buksimmaren är inte bara en god simmare utan kan även flyga. Alla buksimmare har vingar. De kan alltså förflytta sig mellan olika vatten. Precis som andra insekter har buksimmaren sex ben. Det brukar dock bara vara de två bakersta paren som syns. De är stora och fungerar ungefär som åror. Det främre benparet använder buksimmaren till att krafsa runt efter och hålla fast sin mat. Dessa ben är betydligt kortare än de andra.

Det kan vara svårt att skilja buksimmaren från en helt annan insekt som heter ryggsimmare, men egentligen avslöjar namnet allt: simmar insekten på rygg är den en ryggsimmare. Buksimmaren simmar med buken nedåt. Dessutom har ryggsimmaren blodröda ögon och kan bita människor. Den hugger dig med sin sugsnabel och injicerar ett gift. Dess bett sägs vara mycket smärtsamt. Buksimmaren är betydligt fredligare och mindre läskig.

Dvärgbuksimmaren (Micronecta scholtzi) är den minsta arten av buksimmare. Den blir upp till två millimeter lång. Dvärgbuksimmaren brukar leva i svärmar med sina artfränder. Om du trampar på botten i en grund damm eller bäck och ser en massa pyttesmå djur komma fram och simma iväg kan det vara dvärgbuksimmare.

För att locka honor gnuggar dvärgbuksimmarhanen sin penis mot en räfflad yta på undersidan av kroppen. Det skapar ett ljud på upp till 99,2 decibel. Det motsvarar att sitta på första raden när en stor orkester spelar eller att stå 15 meter från ett passerande godståg. Hanarna brukar göra detta i grupp och skapar alltså ett ofantligt oväsen. Ungefär 99% av ljudet går förlorat när det övergår från vatten till luft, men det är ändå så högt att du kan höra det om du står på strandkanten ett par meter bort.

Det område på kroppen som används för att skapa ljudet är ungefär 50 mikrometer brett. Det är samma bredd som ett hårstrå. Forskarna vet inte hur dvärgbuksimmaren kan producera ett så högt ljud med hjälp av en så liten yta.

Att skapa ljud genom att gnugga två ojämna ytor mot varandra kallas stridulation. Många insekter skapar ljud genom stridulation, till exempel gräshoppor, syrsor och vårtbitare. Men att använda könsorganet för att stridulera hör inte till vanligheterna. Att dvärgbuksimmaren gör det innebär inte bara att den har världens mest högljudda penis, utan också att den lyckas vara världens mest högljudda djur i förhållande till sin storlek. Illustrerad vetenskap har ett diagram över djurs ljudstyrka i förhållande till storlek. Vi människor är inte i närheten av någon topplacering men är faktiskt mer högljudda än den afrikanska elefanten.

Såväl dvärgbuksimmaren som den lilla kantrörsnattsländan, dykarbaggen och ryggsimmaren finns i Sverige. Om du håller ögonen öppna kan du hitta många spännande vattenlevande insekter.

1 kommentar

  1. Adelgard Göhran

    Det är så intressant och nöjsamt att läsa om alla små varelser som du presenterar! Tack för att du delar med dig av din kunskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: