Yfrontad snigelkott

Det finns på fullaste allvar ett djur som heter snigelkott. Det är fantastiskt. Det bästa är att djuret faktiskt ser ut som något du skulle kunna få om du korsar en igelkott med en snigel: en brunaktig snigel med mjuka taggar.

Foto: WikimediaSnigelkottar är faktiskt en hel familj av nakensnäckor (Aeolidiidae). Arten Aeolidia papillosa brukar kallas för den vanliga snigelkotten. Den lever i norra Stilla havet, norra Atlanten och angränsande hav, bland annat vid svenska västkusten, och upptäcktes redan av Carl von Linné. Medan många nakensnäckor är vackra och färgsprakande ser snigelkotten ganska neutral ut. Dess brungrå taggar (eller cerata, som sådana utväxter på nakensnäckor kallas) har vita tippar. Mer färgglatt än så blir det inte. Arten har flera engelska namn som är ganska talande för hur den ser ut: common grey sea slug, shaggy mouse nudibranch och shag-rug nudibranch.

Snigelkottens favoritmat är havsanemoner. Snigelkotten är glupsk och kan dagligen äta anemoner motsvarande halva sin kroppsvikt. Att äta djur med nässelceller, till exempel havsanemoner, kan vara lite lurigt. Snigelkotten är dock optimistiskt lagd och ser inte nässelcellerna som ett problem utan som en resurs. Den täcker sitt bytesdjur med slem innan den äter det. Dessutom är snigelkotten extra hårdhudad inne i munnen. På det sättet kan den skydda sig mot nässelcellerna och äta dem utan att de utlöses. Snigelkotten lagrar de outlösta nässelcellerna i sina mjuka taggar och använder dem som försvar. Om du rör vid snigelkotten bränner den dig. Den här typen av försvar är mycket vanligt hos nakensnäckor. I brist på skal måste de skydda sig på något annat sätt.

Nu har det hänt något spännande i snigelkottsvärlden. I augusti i år upptäcktes en ny art av snigelkott vid Väderöarna. Den har arbetsnamnet yfrontad snigelkott. Biologen Kennet Lundin på Naturhistoriska museet berättar för Sveriges Radio P4 att den yfrontade snigelkotten är vår kompis. Den äter nämligen brännmanetslarver och gör därmed att det blir färre brännmaneter.

Biologen Kennet ville testa hur effektivt snigelkottens försvar är så han testade att pussa en yfrontad snigelkott. Av sitt experiment drar han slutsatsen att snigelkotten har ett ”riktigt potent skydd”, som han uttrycker det i intervjun med P4. Jag rekommenderar att du inte pussar snigelkottar. Veckans vattenvarelse tar inte på sig ansvaret för eventuella skador som uppstår när du pussar, klappar, kramar, slickar på, gosar med, petar på eller på annat sätt interagerar med djur.

Den yfrontade snigelkotten är inte nyupptäckt i bemärkelsen att ingen någonsin har sett en tidigare. Den har varit i allra högsta grad synlig, men det är inte förrän nu man har förstått att den är en egen art. Den har gömt sig bland vanliga snigelkottar och levt en anonym tillvaro.

Till skillnad från den vanliga snigelkotten har den yfrontade snigelkotten en vit y-teckning framme vid huvudet. Den yfrontade snigelkotten blir upp till 5 centimeter lång, vilket är hälften så långt som den vanliga snigelkotten. Om du vill träffa en snigelkott kan du åka till västkusten och leta under bryggor. Där trivs den eftersom där finns många anemoner att mumsa på.

Precis som andra nakensnäckor är den yfrontade snigelkotten hermafrodit, men den kan inte befrukta sig själv utan måste träffa en artfrände för att fortplanta sig. Den lägger sina ägg i form av en vit/rosa spiral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: