Blobfisk

Veckans vattenvarelse är tillbaka efter ett längre uppehåll. Från och med nu kommer varje vecka återigen att förgyllas genom att du får bekanta dig med ett nytt vattenlevande djur. Först ut är ett djur som har blivit en legend på internet: blobfisken.

Blobfisken slog igenom 2013. Då utsågs den till världens fulaste djur av Ugly Animal Preservation Society – ett brittiskt sällskap med syftet att uppmärksamma ”some of Mother Nature’s more aesthetically challenged children”. De tycker att fula djur är coola och att typiskt söta djur som pandor är överskattade. Visst har de rätt? Är inte pandor fruktansvärt töntiga?

Redan tio år innan blobfisken utsågs till världens fulaste djur börjar historien om dess kändisskap. Ett forskningsfartyg utanför Nya Zeeland fiskade upp alla möjliga spännande djur från djupet. Ett av dem var Mr. Blooby: den blobfisk som har blivit omslagsfisk för hela blobfiskarten. En bidragande orsak till att han såg ut som han gjorde kan vara att han låg tryckt mot ett nät och hade tyngden av massor av andra djur bakom sig när han trålades upp. Hur som helst tog en fotograf den bild på Mr. Blooby som sedan spreds med den hastighet som bara märkliga saker på internet kan. Ofta med kommentarer som ”go home, evolution, you’re drunk”. (Det är den bilden du ser här ovan.)

Trots smeknamnet Mr. Blooby vet ingen vilken kön hen har. Ingen har velat obducera fisken och ta reda på det. Man har bara bestämt att det får vara en hane. Nu ligger Mr. Blooby i sprit i Australian Museums källare.

Om du vill läsa mer om Mr. Blooby och blobfiskens kändisskap rekommenderar jag Smithsonians långa blobfiskartikel. Jag vill fokusera på något annat: blobfiskens liv. Hur hade Mr. Blooby det innan han fångades och dog? Var det verkligen rättvist att blobfisken kröntes till fulast i djurvärlden?

Blobfiskens latinska namn är Psychrolutes marcidus. Fisken blir upp till 30 centimeter lång och lever på 600-1200 meters djup vid Australien, Tasmanien och Nya Zeeland. I sin hemmiljö ser blobfisken ut som en fisk och inte som en oformlig geléklump. Dock är den betydligt mer geléaktig än abborrar, laxar och andra fiskar som vi är vana vid.

Djuphaven är en extrem miljö som kräver extrema anpassningar av dem som lever där. Till exempel saknar djuphavslevande fiskar simblåsa. Om de hade haft en simblåsa hade den kollapsat av trycket. De flesta andra fiskar har en simblåsa som de använder för att reglera sin flytkraft. Hur gör då blobfisken? Ligger den tungt på botten som en otymplig bumling? Nej, det gör den inte, för den består inte av tunga muskler utan främst av en geléaktig massa som har lägre densitet än vattnet. Blobfisken har inte mycket till skelett heller. På grund av denna sammansättning kan blobfisken flyta ovanför havsbotten.

Att bestå av mycket gelé och inte så mycket muskler har bieffekten att blobfisken varken är snabb eller stark. Den verkar inte lida av sin brist på dessa egenskaper utan ägnar sitt liv åt att sväva stilla och vänta på att något spännande ska hända, till exempel att ett litet kräftdjur simmar in i munnen. Bilden på Mr. Blooby skulle kunna användas som ett skräckexempel på vad en stillasittande livsstil kan leda till. Få har en så stillasittande livsstil som blobfisken.

Vi vet ingenting om blobfiskens fortplantning, men dess nära släkting Psychrolutes phrictus som lever i norra Stilla havet har en del konstigheter för sig. Honan lägger massor av rosa ägg i ett bo på botten och stannar sedan kvar och vaktar äggen. Detta beteende är mycket ovanligt hos fiskhonor. Kanske gör blobfisken något liknande.

Att blobfisken ser så dallrig ut när den tas upp till ytan beror på att den expanderar när trycket minskar. Dess geléaktiga kött ser betydligt pluffsigare ut än det gör i blobfiskens hemmiljö. Nu kommer vi in på varför tävlingen som blobfisken vann är djupt orättvis. Det minsta man kan begära är väl att djuren får tävla med det utseende de har i sin hemmiljö? Och att det djur som representerar arten i tävlingen är vid liv? På bilden är Mr. Blooby död och vanställd. Om du tar ett djur till en miljö som är extremt olik dess naturliga, och djuret dessutom dör på kuppen, kan du inte förvänta dig att djuret ska vara vackert. Inbilla dig inte att du hade varit snygg efter motsvarande tryckminskning som Mr. Blooby utsattes för. Du hade också expanderat. Till och med pandor hade blivit fula.

Det ryktas att blobfisken är utrotningshotad. Vi vet dock inte om den är det. Som med så många andra djuphavslevande djur vet vi alldeles för lite om blobfisken för att kunna dra några slutsatser om artens status. Fartyg som bottentrålar får ibland upp blobfiskar. Framtida forskning får utvisa om djuphavstrålning utgör ett hot för arten.

4 kommentarer

  1. Tina

    Hurra! Vad roligt att du är tillbaka! Jag tycker att Veckans vattenvarelse är den bästa blogen som finns.

  2. Alma Åkerblom

    Jag gillar blobfish

  3. yes äntligen. Jag älskar verkligen vattendjur

  4. Blobfisk

    blubb blubb bitch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: