Tungbitare

Idag är det Halloween. Vi ska självklart fira med en riktigt skräckinjagande vattenvarelse. Förra Halloween uppmärksammade vi en parasit (rotfotingen) och året innan dess en jättegråsugga. I år blir det någon sorts kombination av dessa: en parasiterande gråsugga.

Foto: Nico SmitTungbitaren (Cymothoa exigua) biter fiskar i tungan, men det är bara början. Den tar sig in genom fiskens gälar eller mun. Med sina ben hugger den sig fast i tungan och börjar suga blod. Förmodligen är detta mycket smärtsamt för fiskstackaren. Så småningom kommer tungan att förtvina och ramla av. Det är nu det riktigt märkliga händer. Tungbitaren sätter fast sig på stumpen där tungan brukade sitta. Tungbitaren blir fiskens nya tunga.

Vi tar det igen just för att otäckheten riktigt ska sjunka in. Tungbitaren förstör alltså fiskens tunga. Sedan blir den fiskens tunga. Fisken kan använda den precis som vilken tunga som helst. Det här är den enda parasit vi känner till som ersätter ett helt organ på ett sätt som är funktionellt för värddjuret.

Något som är väldigt spännande med tungbitaren är dess sexliv. Visst har du alltid längtat efter att lära dig hur det går till? Tungbitaren är hermafrodit. En tungbitarlarv simmar in i fiskens gälar och utvecklas där till en hane. Han suger blod från gälarna och bidar sin tid. När ännu en tungbitare simmar in i fisken händer det saker. Den andra tungbitarens ankomst gör att den första byter kön. När den har blivit en hona kryper hon upp genom fiskens hals till dess mun. Nu kommer hon att börja suga blod från tungan. Att hon har fem käkar gör blodsugandet ganska enkelt. Den andra tungbitaren som kom till fisken är den hane som hon senare kommer att fortplanta sig med.

Det här innebär att det bara är honor som biter på tungor. Hanarna håller sig till gälarna, förutom när det är dags för parning. Då beger hanen sig till honan och de parar sig i fiskens mun (som om allt inte redan var extremt obehagligt för fisken). Ungarna utvecklas hängande under honans mage. När hon släpper dem vet ingen riktigt, men enligt en hypotes ger sig ungarna iväg när värdfisken håller på att leka med andra fiskar. Då har ungarna många värdar att välja mellan.

När tungan är uppäten finns det inte mycket mer för honan att äta. Enligt marinbiologen Rick Brusca äter honan ingenting när tungan är ”slut”. Hon lever på sina energireserver. När ungarna har simmat ut i världen tycker honan att hon är klar med sitt liv. Hon släpper fiskens tunga och lämnar fisken. Hon kan inte simma och kommer snart att dö. Ibland sker det väldigt snabbt genom att värdfisken sväljer henne. Fisken kommer också att dö inom kort, nu när den är av med sin tungprotes.

Den fisk vars tunga tungbitaren förstör är en sorts snapper som heter Lutjanus guttatus. Tungbitaren ger sig även på andra fiskar, men hos dem suger tungbitaren blod ur tungan utan att förstöra den. Kanske är tungan hos Lutjanus guttatus känsligare och har lättare att förtvina.

Tungbitaren finns i de varma delarna av östra Stilla havet, från Californiaviken i norr till Ecuador i söder. Eventuellt har den ännu större utbredning än så. En tungbitardrabbad fisk fångades utanför Storbritannien år 2005, men den fisken kan mycket väl ha fått parasiten i östra Stilla havet – där tungbitaren lever – och sedan simmat vilse.

I Puerto Rico var tungbitaren inblandad i ett rättsfall. En kvinna hävdade att hon hade blivit förgiftad av att äta en tungbitare som fanns i en fisk. Hon stämde livsmedelskedjan som hade sålt fisken. Rätten gick inte på hennes linje. Varken tungbitare eller andra gråsuggor är giftiga för människor. I vissa delar av världen anses det helt normalt att äta gråsuggor.

Tungbitaren kan alltså inte förgifta dig. Den kan inte heller parasitera på dig. Den ger sig bara på vissa arter av fiskar. Det enda tungbitaren kan göra mot dig är att bitas, och möjligtvis dyka upp som en obehaglig överraskning i en snapper som du tänker äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: