Nassebläckfisk

Minns du atlantglasbläckfisken? Kort sammanfattning: den har många konstigheter för sig och ser ut att ha en lugg kammad till en våg. En släkting till atlantglasbläckfisken har en lika spektakulär ”frisyr”.

Foto: Cabrillo Marine AquariumNassebläckfisk är inte ett på något vis etablerat namn. Den här lilla sötnosen brukar kallas banded piglet squid på engelska eftersom någon tyckte att den ser ut som Nasse i Nalle Puh. (På latin heter den Helicocranchia pfefferi.) Jag har gjort en översättning av det engelska namnet men kan personligen inte se att nassebläckfisken har några större likheter med Nasse. Mina tankar dras snarare till elefanter. En elefant med en buske på huvudet, kanske?

Vanligtvis ser nassebläckfiskar inte så glada ut. Bläckfisken på bilden råkar ha färgpigment på huden i form av en glad mun. Det som ser ut som en mun är alltså inte det. (Precis som andra bläckfiskar har nassebläckfisken en näbb.) Näsan är inte heller en näsa. Den är en sifon. Nassebläckfisken förflyttar sig med jetdrift genom att spruta ut vatten ur sifonen. För att kunna simma har den även två paddelliknande fenor längst ut på toppen av manteln. Om du tycker att nassebläckfisken inte ser ut att kunna röra sig särskilt snabbt har du rätt. Den är en långsam simmare.

Foto: Serpent ProjectDet som ser ut som en ostyrig frisyr är nassebläckfiskens armar. Men varför ser dess armar så spretiga och oordnade ut jämfört med andra bläckfiskars? Jo, för att nassebläckfisken simmar upp-och-ner. Den tycker säkert själv att den simmar på rätt håll, för det gör den ju för att vara en nassebläckfisk, men bläckfiskar av andra arter brukar simma med armarna någorlunda hängande neråt. Ingen vet varför nassebläckfisken simmar upp-och-ner. Den har garanterat sina skäl.

Glasbläckfiskar (den familj som nassebläckfisken ingår i) kan ta in vatten så att de blir runda som bollar. Du ser på den översta bilden hur rund den lilla nassen är. Glasbläckfiskar brukar leva nära ytan som nykläckta yngel och flytta ner i djupet när de blir äldre. Nassebläckfisken är inget undantag. Som vuxen trivs den bäst i de stora öppna vattenmassorna. Ju större den blir, desto djupare brukar den vilja leva. Den blir upp till 10 centimeter lång. Så stora exemplar brukar finnas på mer än 1000 meters djup.

De flesta glasbläckfiskar är genomskinliga. Det gör att de är ganska välkamouflerade. För att bli ännu mer kamouflerade har många glasbläckfiskar ljusproducerande fotoforer. Ljuset som kommer från dem gör att bläckfisken inte kastar någon skugga. Dessutom har rovdjur som ser den underifrån svårt att urskilja dess siluett mot ytan. Nassebläckfisken har en enda fotofor som sitter under ögonen.

Det finns mycket vi inte vet om nassebläckfisken och dess liv. Den har hittats i nordvästra Atlanten utanför Irland. Vilka fler platser den eventuellt lever på är okänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: