Huvudlös kycklingfisk

Förra veckan lärde vi känna en fisk som till skillnad från de flesta andra fiskar står på botten. Nu ska vi bekanta oss med en sjögurka som till skillnad från de flesta andra sjögurkor inte är bottenlevande.

Sjögurkor är fascinerande djur (se havsgrisen och sjöäpplet). En sjögurka brukar ägna sitt liv åt att ligga på botten och vara gurkformad. Sjögurkor har ben, så de kan gå. Vissa kan till och med simma en liten bit när nöden kräver det, men de låter helst bli.

Foto: Wikimedia Du vet hur djuphavsdjur kan vara. De har ofta konstiga saker för sig. I havsdjupen finns till exempel sjögurkor som simmar väldigt mycket. En av dem fick namnet The Headless Chicken Fish av forskarteamet som upptäckte den. På latin är namnet Enypniastes. Det är ett släkte som innehåller två kända arter. Vi använder namnet huvudlös kycklingfisk, i brist på bättre alternativ.

Den huvudlösa kycklingfisken är ingen fisk. Den har inte heller något med kycklingar att göra, förutom att den ser ut lite som en slaktad kyckling som inte har varit i ugnen än. Den är en sjögurka. På bilden nedan ser du hur den ser ut mer i detalj. Du kan se anmärkningsvärt många detaljer eftersom sjögurkan är genomskinlig. Det som ser ut som en öppning omgiven av tentakler är munnen. På bilden syns faktiskt hela den huvudlösa kycklingfiskens matsmältningssystem.

Foto: Census of Marine LifeTentaklerna runt munnen använder den huvudlösa kycklingfisken till att skyffla i sig mat. På botten finns marin snö att äta. Marin snö är ätbara partiklar som har ramlat ner från grundare vatten. Den huvudlösa kycklingfisken ligger på botten och äter. När den har ätit klart simmar den iväg. För att simma flaxar den långsamt med sin inbyggda slängkappa. Sjögurkan lämnar botten och kan simma upp till en kilometer ovanför den. Den slår sig sedan ner på en ny plats där det verkar finnas gott om mat. Innan den huvudlösa kycklingfisken lyfter från botten bajsar den. När den äter marin snö får den i sig mycket lera från botten. Den tyngden vill den inte bära med sig under simturen.

På tal om sjögurkors bajsande: många sjögurkor försvarar sig genom att bajsa ut sina inälvor. Det distraherar fiender, och i vissa fall är inälvorna giftiga. Simmande sjögurkor (till exempel den huvudlösa kycklingfisken) har aldrig setts släppa ut sina inälvor. Det är oklart om de över huvud taget kan. Vi har fortfarande mycket att lära om simmande sjögurkor.

Såvitt vi vet finns det bara en enda sjögurka som simmar konstant och aldrig landar på botten. Den heter Pelagothuria natatrix och ser ut lite som en manet med paraply. Alla andra simmande sjögurkor vi känner till lever delar av sina liv på botten. Echinoblog – den bästa bloggen om sjöstjärnor, sjögurkor och andra tagghudingar – har publicerat ett inlägg om simmande sjögurkor, bland annat den huvudlösa kycklingfisken och manetparaplyet. Det är spännande läsning.

Att simma är inte bara ett bra sätt att ta sig till nya matställen. Det är också en bra metod för att undkomma fiender. Den huvudlösa kycklingfisken (och många andra simmande sjögurkor) har ytterligare ett försvar: bioluminiscens. Om någon rör den börjar den lysa. Detta fyller samma funktion som ett inbrottslarm. Visserligen avslöjar sjögurkan sin position för alla hungriga djur i närheten, men den avslöjar samtidigt sin angripares. Det är ofta tillräckligt för att angriparen ska smita iväg i mörkret.

Det roliga slutar inte här. Om den huvudlösa kycklingfisken blir riktigt förbannad kan den ta av sig sitt skinn. Det är skinnet som lyser, och det är dessutom klistrigt. Sjögurkan simmar lugnt iväg medan dess fiende sitter fast i sjögurkans klistriga och lysande skinn som lockar till sig rovdjur.

Den huvudlösa kycklingfisken blir upp till 30 centimeter lång. Den lever på 500-5000 meters djup och verkar vara spridd världen över. Om du skulle röra vid den huvudlösa kycklingfisken skulle den kännas ganska geléaktig. De flesta andra sjögurkor är betydligt fastare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: