Bubbelsnäcka

Landlevande sniglar och snäckor som du hittar i din trädgård är inte precis kända för att vara vackra, färgglada och spektakulära. Många havslevande sniglar och snäckor, däremot, har hög wow-faktor. Vi har tidigare bekantat oss med spännande nakensnäckor. Den här veckans vattenvarelse är en snäcka med skal. Ett bubbelskal.

Foto: Wikimedia Bubbelsnäckor kallas de snäckor som ingår i gruppen Cephalaspidea. De kallas även för headshield slugs eftersom de på huvudet har en bred sköld som används till att plöja i bottensedimentet. Många bubbelsnäckor har tunna skal som ser ut som bubblor. Speciellt när skalen spolas upp på en strand är det lätt att tro att de är bubblor som har bildats av vågorna.

I gruppen bubbelsnäckor ingår mer än 600 arter. Det finns stora skillnader mellan arterna i gruppen. Alla har inte ens ett bubbelskal. Hos vissa bubbelsnäckor har skalet tillbakabildats helt så att djuret ser ut som en nakensnäcka. Vi ska göra några nedslag i bubbelsnäckornas värld och lära känna tre av de snyggaste arterna.

Den rosarandiga bubbelsnäcka som du ser på bilden högst upp heter Aplustrum amplustre. Först och främst: ja, de svarta prickarna på huvudet är dess ögon. De kan mycket väl vara havets sötaste ögon. Skalet har rosa ränder med svarta kanter, och själva djuret är vitt och genomskinligt. Aplustrum amplustre blir upp till 4 centimeter lång, men ofta betydligt mindre. Den är nattaktiv och ligger nedgrävd i sanden på dagarna. Dess favoritmat är små havsborstmaskar.

Foto: Jen R (Flickr)Den grönblå och fläckiga bubbelsnäckan Haminoea cymbalum är lite lurig. Skalet är nämligen inte alls så fint som det ser ut. Faktiskt så är skalet helt vitt. Det ser färgglatt ut eftersom djurets mantel ligger över det. Alltså: det är djuret som är färgglatt, inte skalet. Haminoea cymbalum blir upp till 3 centimeter lång. Till skillnad från Aplustrum amplustre är denna bubbelsnäcka vegetarian och äter främst grönalger. Den är ganska ovanlig, men när den väl hittas är det ofta i stora grupper.

Vissa bubbelsnäckor kan krypa in i sina skal. Andra har så små skal att hela kroppen inte får plats. Micromelo undata tillhör den sistnämnda kategorin. Dessutom är dess skal så tunt och skört att det ändå inte hade varit något särskilt bra skydd. Micromelo undata får i stället förlita sig på sina simfärdigheter och sin förmåga att kamouflera sig på botten. Till sin fördel har den sin litenhet. Den blir högst 1,5 centimeter lång.

Foto: Dive to Blue (blog.livedoor.jp/waterworld_miki)Om Micromelo undata ändå skulle bli anfallen har den ett ess i rockärmen: gift. Den äter små havsborstmaskar som är giftiga. Giftet tar den vara på och använder för egen räkning. Snäckans kropp är blå med vita fläckar, och ibland en gul kant. Skalet är vitt med bruna ränder.

Dessa tre arter av bubbelsnäckor lever på grunt vatten i de tropiska delarna av Stilla havet och Indiska oceanen. Micromelo undata är lite mer utbredd än de andra och har även hittats vid bland annat Sydafrika, USA och Japan. Som många andra snäckor är bubbelsnäckor hermafroditer.

Känner du att du aldrig kommer att få nog av marina sniglar? I så fall rekommenderar jag Sea Slug Forum och Sea Slugs of Hawaii.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: