Cigarrhaj

Den lilla cigarrhajen röker inte cigarrer, men den har ungefär samma form som en cigarr. På engelska har den ett gulligare namn: cookiecutter shark. Det finns dock ingenting som är gulligt med cigarrhajen.

Foto: Wikimedia Munnen och tänderna hos cigarrhajen är väldigt speciella. Tänderna i nedre delen av käken är stora, triangulära och sitter ihop i en lång rad, precis som tänderna på en såg. Tänderna i överkäken är mindre. Med sina tänder kan cigarrhajen stansa ut ett köttstycke ur ett byte. Om du tänker dig att hajen har en inbyggd pepparkaksform är du inte helt långt från sanningen.

Cigarrhajen suger sig fast på ett byte och använder tänderna i överkäken till att hålla ett stadigt grepp. Sedan pressar den in underkäkens tänder i bytet och snurrar ett varv. Resultatet blir ett runt hål som är ungefär 5 centimeter i diameter och 7 centimeter djupt. Cigarrhajen har skapat en plugg av kött som den mumsar i sig. (Om du googlar på till exempel cookiecutter shark bite får du se mängder av otäcka bilder på sår som har gjorts av cigarrhajen. Titta på egen risk. Det är inte vackert.)

Några exempel på djur som cigarrhajen ger sig på är valar, sälar, delfiner och fiskar. Den verkar inte vara så noga med vad den äter utan ger sig på det den träffar på (även stora skräckinjagande djur som vithajen). Det har hänt att cigarrhajen har bitit loss bitar av mjukt material från u-båtar och annan utrustning. Den äter även små bläckfiskar och kräftdjur.

Foto: sharkdivers.blogspot.seAtt hajar byter ut sina tänder regelbundet är inget ovanligt, men cigarrhajen byter tänder betydligt oftare än andra hajar. En cigarrhaj som är 50 centimeter lång uppskattas ha bytt ut totalt 435-465 tänder. Det är resurskrävande att återskapa så många tänder. Därför sväljer cigarrhajen de tänder som lossnar, så att kalciumet i dem kan återvinnas.

Precis som många andra skräckinjagande havsdjur är cigarrhajen en djuphavsart. Den lever på ner till 3,7 kilometers djup i alla varma hav. Dock verkar den föredra att hålla till i närheten av öar. Det kan ha med cigarrhajens fortplantningsbeteende att göra, men ingen vet. Cigarrhajen lever i stim. Den är en liten haj och blir upp till en halvmeter lång.

På nätterna simmar cigarrhajen upp mot ytan för att äta. Många andra djuphavsdjur gör detsamma. För det mesta rör sig cigarrhajen inte på grundare vatten än 80 meter, men ibland är den vid ytan.

På undersidan av kroppen har cigarrhajen inbyggda lampor (så kallade fotoforer). Ljusproducerande bakterier gör att cigarrhajen lyser. Den kan faktiskt lysa i upp till tre timmar efter sin död. Ljuset fungerar som kamouflage. Det gör att rovdjur som ser cigarrhajen underifrån inte kan se dess siluett avteckna sig mot ytan. Det här öppnar även upp för möjligheten att gömma sig i till exempel bläckfiskstim och vänta på att stora djur kommer för att kalasa på bläckfiskarna. När det händer kan cigarrhajen snabbt stansa ut en bit kött ur jägaren.

Runt halsen har cigarrhajen ett mörkt band. På det finns inga fotoforer. Bandet lockar till sig byten. Den som ser cigarrhajen underifrån kan bara se det mörka bandet eftersom resten av hajen är kamouflerad. Det är lätt att låta sig luras och tro att bandet är en liten fisk. När någon närmar sig för att ta ”fisken” slår cigarrhajen till.

Är cigarrhajen farlig för människor? Det har faktiskt hänt att människor har attackerats. År 2011 dokumenterades en attack för första gången. Offret var en långdistanssimmare som skulle simma mellan två hawaiiska öar på natten. Förmodligen var det följebåtens lampor som lockade till sig bläckfiskar som i sin tur lockade till sig cigarrhajen. Hajen bet simmaren i bröstet och sedan i benet. Han fördes till sjukhus och klarade sig, men det krävdes en hudtransplantation, och såren var läkta först efter nio månader.

Det finns fler exempel på förmodade cigarrhajattacker, men attacker är ändå ovanliga. Cigarrhajens fegisbeteende att stansa ut en bit kött och sedan smita iväg gör den till ett djur som du verkligen inte vill träffa. Att cigarrhajar lever i stim gör saken ännu värre. Som tur är besöker de bara ytan på nätterna, så var försiktig om du ska simma i djupa tropiska hav när det är mörkt. Om du tänker på det har du extremt goda chanser att undvika cigarrhajen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: