Alabamagrottfisk

Grottfiskar är nog mina favoritfiskar. Med tanke på att det finns totalt 28 000 kända fiskarter i världen, och många av dem är fantastiska, råder det hård konkurrens om titeln favoritfisk. Det som gör just grottfiskar så spektakulära är att de lever i en knepig miljö (grottor) och därför har utvecklat massor av udda egenskaper. Grottfiskar är ganska anonyma och hemliga där de lever i mörkret, och de ser inte mycket ut för världen – men de förtjänar ett stort ”wow”.

Foto: Dante FenolioDen grupp som brukar kallas för grottfiskar omfattar alla fiskar som är anpassade till ett liv i grottor. Att dessa fiskar buntas ihop i samma grupp betyder inte att de är släkt. Grottfiskar kommer från många olika fiskfamiljer och har utvecklat sina egenskaper på helt olika håll, oberoende av varandra. Det finns runt 170 kända arter av grottfiskar i alla världsdelar utom Antarktis och Europa.

Det som alla grottfiskar har gemensamt är alltså att de på något sätt, för länge sedan, har blivit fast i en mörk grotta. För att överleva behövde grottfiskarna anpassa sig. Genom evolutionen har de utvecklat egenskaper som är bra att ha i denna extrema miljö. De har även blivit av med egenskaper som inte behövs och som bara hade tagit upp onödig energi.

Något som en grottfisk inte behöver är ögon. Det är ju ändå kolsvart inne i grottan. Många grottfiskar saknar helt ögon, och de verkar även sakna syncentrum i hjärnan. Hjärnan är ett väldigt energikrävande organ, så grottfisken har mycket energi att spara på att avveckla syncentrum. Något annat som inte behövs är pigment. Det kvittar vilken färg en grottfisk har eftersom det ändå inte är någon som ser den. På grund av avsaknaden av pigment är grottfiskar mer eller mindre genomskinliga.

Några exempel på finesser som grottfiskar har skaffat sig:

  • Låg ämnesomsättning. Eftersom det ofta finns ont om mat i grottor har grottfiskar väldigt långsam metabolism.
  • Annorlunda dygnsrytm. Djur (även du) brukar ha en inre klocka som är inställd på 24 timmar. Grottfiskar har inget behov av en sådan dygnsrytm eftersom natt och dag är likadana i deras värld. Dygnsrytmen hänger samman med ämnesomsättningen, och avsaknaden av 24-timmarsklocka hjälper troligtvis grottfisken att spara energi.
  • Utökad känsel. Många fiskar har ett sidolinjeorgan som gör att de kan känna av vattentryck och rörelser i närheten. Grottfiskar har extra känsliga sidolinjeorgan. Vissa har även en förmåga att känna av elektriska fält (ungefär som elefantnosfisken).
  • Väl utvecklat lukt- och smaksinne. Grottfiskar kan lukta och smaka på vattnet för att hitta mat och orientera sig.

Grottfiskar verkar inte ha bra hörsel, trots att man skulle kunna tänka sig att de hade haft nytta av det. Det kan bero på att alla ljud som uppstår i en grotta ekar. Det vore jobbigt för grottfisken att behöva lyssna på en massa ekon.

Av alla spännande grottfiskarter som finns där ute ska vi lära känna alabamagrottfisken (Speoplatyrhinus poulsoni, se bilden här ovan). Den har ett litet utbredningsområde till och med för att vara grottfisk. Alabamagrottfisken lever i Key Cave i nordvästra Alabama. Man har bara hittat 9 individer och uppskattar att det finns färre än 100.

Alabamagrottfisken är en av de mest specialiserade grottfiskar vi känner till. Den saknar helt ögon och nästan helt pigment. Den är genomskinlig, lite blåaktig och blir upp till 7 centimeter lång. De vatten i grottan som fisken har hittats i är högst 3,5 meter djupa. Då och då översvämmas grottan och vattnet blir något djupare. Det är faktiskt dessa översvämningar som sätter i gång alabamagrottfiskens fortplantning. När grottan översvämmas blir fiskarna hormonstinna.

Något udda som alabamagrottfisken (och flera andra grottfiskar) pysslar med är att ha en kloaköppning som har flyttat så långt fram att den sitter under huvudet. Kloaken är en öppning som fungerar som urinrör, anus och könsorgan. Grottfiskarna har kloaken så långt fram för att enklare kunna sikta när de lägger ägg. Vi vet väldigt lite om hur just alabamagrottfisken förökar sig, men vi vet att hanen hos andra grottfiskar bär runt på och skyddar äggen i 4-5 månader. Inga andra fiskar som vi känner till skyddar äggen så länge. Kanske gör alabamagrottfisken också så.

Basen i näringskedjan i Key Cave är fladdermusbajs. Alabamagrottfisken äter små kräftdjur, insekter och det mesta annat som är mindre än den själv. Trots sin ringa storlek befinner sig alabamagrottfisken på toppen av grottans näringskedja. Den har inga naturliga fiender.

På grund av att det finns så få alabamagrottfiskar räknas arten som akut hotad. Det skulle räcka med att grundvattnet i området förgiftas för att det ska vara kört. Grottan som alabamagrottfisken lever i är stängd för allmänheten, så det bör i alla fall inte finnas någon risk att en envis människa med en håv utrotar arten.

Fler spännande grottfiskar:

  • Amblyopsis rosae. Bor i grottor på Ozarkplatån i USA. Kan överleva i vatten med extremt låg syrehalt.
  • Phreatichthys andruzzii. Lever i Somalia och är det första djur som har upptäckts som inte har en dygnsrytm på 24 timmar. Den är i stället på 47 timmar.
  • Cryptotora thamicola. Lever i Thailand. Klättrar upp för vattenfall och skakar på höfterna väldigt snyggt (vilket är oerhört spännande, enligt forskare).
  • Astyanax mexicanus. Mexikansk tetra som finns i en ”vanlig” variant och en grottvariant. Grottvarianten saknar pigment och ögon och är en populär akvariefisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: