Kolossbläckfisk

I höstas lärde vi känna jättebläckfisken. Nu när vi har vant oss vid stora bläckfiskar hoppar vi vidare till ännu större bläckfiskar. Säg hej till kolossbläckfisken. (Sedan finns det inga större bläckfiskar. Förutsatt att ingen träffar på den faktiska mytologiska Kraken, förstås.)

Foto: Wikimedia Kolossbläckfisken (Mesonychoteuthis hamiltoni) har varit känd sedan 1925. Två tentakler hittades i magen på en kaskelot. På sugkopparna fanns stora otäcka krokar. Jättebläckfisken har tänder runt sugkopparna, men inga krokar i mitten. Tentaklerna och krokarna ledde till slutsatsen att detta rörde sig om en hittills oupptäckt art – och att bläckfisken som tentaklerna hörde till var enorm.

Under de kommande åren hittades fler delar från samma bläckfiskart i magen på kaskeloter. Kaskeloter är väldigt hjälpsamma på det sättet. De hjälper oss att studera djuphavslevande arter, till exempel stora bläckfiskar, och ringa in var dessa finns. De bör ju finnas i de områden där kaskeloterna har rester av dem i magen.

Det skulle dröja ända till år 2003 innan någon för första gången fångade en kolossbläckfisk. Detta skedde i Rosshavet vid Antarktis. Bläckfisken var 5,4 meter lång och vägde över 300 kilo. Nu finns den på Te Papa Museum i Wellington på Nya Zeeland. Det här var stort – bokstavligt talat. En 5,4 meter lång bläckfisk är verkligen en stor bläckfisk. När den studerades upptäcktes dock något ganska skräckinjagande: den var inte fullvuxen. Det fanns alltså ännu större bläckfiskar där ute.

Fyra år senare fångades ytterligare en kolossbläckfisk, även den i Rosshavet. Den var fullvuxen. Den vägde nästan 500 kilo och är därmed det största ryggradslösa djur som någonsin har hittats. Även den finns på Te Papa Museum. Flera andra, mindre kolossbläckfiskar har sedan hittats och också förts till museet.

Innan en kolossbläckfisk fångades för första gången hade man underskattat hur stor den blir. Storleken hade uppskattats utifrån tentaklerna, men kolossbläckfiskens tentakler är relativt korta. Kolossbläckfisken har en lång och tjock mantel. Jättebläckfisken har förhållandevis längre tentakler och mindre mantel. Detta betyder att kolossbläckfisken är världens största bläckfisk om man ser till vikten, men jättebläckfisken är världens längsta.

Hur stor kan kolossbläckfisken bli? Det korta svaret: uppskattningsvis 12-14 meter lång med en vikt på runt 750 kilo. För det långa svaret hänvisar jag till Deep Sea News inlägg om just storleken på kolossbläckfisken.

Något av det mest spännande med kolossbläckfisken är dess ögon. Ögonen är 30-40 centimeter i diameter och därmed de största ögon som något djur någonsin har haft (såvitt vi vet). Ögonen har inbyggda lampor som låter kolossbläckfisken upptäcka byten och rovdjur i de mörka havsdjupen. Ljuset kommer från bioluminiscenta (ljusproducerande) bakterier som lever i ögonen.

Vi vet inte mycket om kolossbläckfisken, men några slutsatser har forskare kunnat dra. Kolossbläckfisken verkar ha väldigt låg ämnesomsättning. Troligtvis ägnar den det mesta av sin tid åt att vara stilla i vattnet och hålla utkik efter rovdjur (till exempel kaskeloter). Favoritmaten verkar vara stora fiskar, till exempel den upp till två meter långa tandnotingen. Många tandnotingar har ärr efter kolossbläckfiskens krokar. Kolossbläckfisken griper tag i fisken och håller fast den med sugkopparnas krokar. Den drar sedan fisken mot sin vassa bläckfisknäbb…

Någon måste göra en skräckfilm om kolossbläckfisken. Det känns helt tvunget.

Baserat på var kolossbläckfiskar har hittats verkar de leva vid Antarktis och en bit norrut mot Sydamerikas sydspets, Afrikas sydspets och Nya Zeeland. Kolossbläckfisken är en djuphavsart som inte precis har några ärenden att uträtta nära ytan. Den må alltså vara superläskig med lysande ögon, vassa krokar och en enorm storlek, men ni lever era liv på helt olika platser och kommer aldrig att träffas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: