Paradoxmask

År 1915 hittade den svenska zoologen Sixten Bock en märklig liten lila strumpa på havsbotten utanför Bohuslän. Detta var början på ett mysterium som skulle komma att sysselsätta forskare för lång tid framöver. Vad var det här egentligen för märkligt djur? Vad var det släkt med? Mer modernt uttryckt: wtf?

Foto: Scripps OceanographyDen lila strumpan kallas paradoxmask eller bockadjur. Paradoxmaskar är extremt enkla och primitiva djur. De är lila och ligger på havsbotten på samma sätt som använda strumpor ligger på sovrumsgolv. Paradoxmasken har en mage, en mun, en sorts enkelt nervnät och ett balansorgan som fungerar ungefär som ett vattenpass och gör att masken kan skilja mellan upp och ner. Det mesta annat saknas, till exempel andningsorgan, blodcirkulationssystem, anus och könsorgan.

Munnen sitter på undersidan. Eftersom anus saknas kommer kroppens avfall ut samma väg som maten först kom in: genom munnen. Trots bristen på könsorgan producerar paradoxmasken könsceller. De dyker upp lite här och där på kroppen. Paradoxmasken tycker att det här med specialiserade kroppsdelar är överskattat.

Trots att paradoxmasken hittades 1915 beskrevs den vetenskapligt så sent som 1949. Sedan dess har det tvistats om taxonomi. Ingen har haft någon aning om vad den är för typ av djur eftersom den inte liknar något annat vi känner till. Först trodde man att paradoxmasken var en plattmask, sedan att den var ett blötdjur. Blötdjursklassificeringen berodde på en miss i en DNA-analys. När paradoxmaskens DNA skulle analyseras kom det med DNA från musslor som paradoxmasken hade ätit. Paradoxmasken är alltså inget blötdjur. Den gillar bara att äta dem.

Under lång tid kände man bara till en enda art av paradoxmask, och det var bara vid svenska västkusten som man hade hittat den. Alla som ville studera paradoxmasken var tvungna att åka till Göteborgs universitets marina forskningscenter. För några år sedan hittades fler paradoxmaskar. Fyra nya arter hittades på djupt vatten utanför Kaliforniens kust. De fanns vid varma källor, cold seeps (mer om dessa märkliga miljöer här) och resterna av en död val. Det här var en stor och viktig upptäckt. Nu blev det genast betydligt enklare att klura ut vilken typ av djur det rör sig om. I februari i år publicerades en artikel om de nya arterna i tidningen Nature.

Det visade sig att paradoxmasken och människan har en gemensam anfader. För 500 miljoner år sedan gick vi skilda vägar. Paradoxmasken är den äldsta nu levande medlemmen i en grupp djur som kallas deuterostomer, där även människan ingår. Du är närmare släkt med paradoxmasken än med bläckfiskar och insekter. Det betyder inte att ni är särskilt nära släkt, men det är ändå lite häftigt.

Paradoxmaskarna är nu placerade i en egen stam som heter Xenoturbellida. Några olika arter av paradoxmaskar:

  • Xenoturbella bochi: arten som Sixten Bock hittade.
  • Xenoturbella churro: fick sitt namn för att den har ungefär samma form som de spanska våfflorna du kan köpa på festivaler och marknader.
  • Xenoturbella monstrosa: är med sin längd på 20 centimeter den största av arterna.

Långt ifrån alla mysterier med paradoxmasken har fått en lösning. Vi vet fortfarande inte hur paradoxmasken äter. Den verkar äta musslor. Den har nämligen hittats vid stora fält av musslor, och inne i paradoxmasken finns DNA från musslor. Det har dock aldrig hittats några rester av musslor i maskens mage. Dessutom saknar paradoxmasken tänder, och den har inte heller någon sugfunktion som gör att den kan få loss och äta bitar av musslor. Vi vet verkligen inte hur paradoxmasken gör.

Bild: John Meszaro

John Meszaros har målat en akvarell till paradoxmaskens ära. Han är specialiserad på konst som föreställer udda djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: