Havsnejonöga

Havsnejonögat är vad du får om du tänker dig en vampyrisk ål: slemmigt, slingrigt och blodtörstigt. Men det är ingen ål. Det är uråldrigt, konstigt och läskigt. Vad tror havsnejonögat egentligen att det är? Ett monster?

Foto: Wikimedia Nejonögon (det finns runt 40 stycken nu levande arter) har fått sitt namn från tyskans Neunaugen, som betyder nio ögon. Längs sidan ser nejonögon ut att ha nio ögon, men det är i själva verket sju gälöppningar, ett öga och näsöppningen (som sitter mitt på huvudet, mellan de två ögonen). Nejonögon är käklösa och har ett skelett av brosk. Munnen är i stort sett en sugkopp med massor av tänder. Detta är inte alls normalt för fiskar utan tvärtom väldigt udda. Den ordning som nejonögonen utgör är otroligt gammal – närmare bestämt 400 miljoner år. Hur nejonögat är släkt med pirålen (en annan udda, slemmig typ) och med ryggradsdjur med käkar (till exempel andra fiskar) är omtvistat.

I Sverige finns havsnejonögat, flodnejonögat och bäcknejonögat. De två förstnämnda är listade som hotade arter. Havsnejonögat är Europas största nejonöga. Det blir upp till 1,2 meter långt och kan väga 2,5 kilo. Havsnejonögat lever trots namnet inte hela sitt liv i havet. Vi ska gå igenom hur havsnejonögats fascinerande men ganska otäcka liv ser ut.

Det unga havsnejonögat börjar sitt liv i en flod. Det lever nedgrävt i bottenslammet i 4-5 år och äter mikroorganismer som det filtrerar i sig från slammet. Ögonen är täckta av hud, så det unga havsnejonögat är blint. När det är dags att bli vuxen utvandrar fisken till havet. Nu genomgår den metamorfos. Havsnejonögat växer, hud täcker inte längre ögonen, och munnen blir till en tandförsedd sugproppsmardröm. Det är som om en ganska trevlig fisk går över till den mörka sidan.

Foto: Wikimedia Nu byter havsnejonögat diet. Det blir en parasit. Från att ha filtrerat mikroorganismer övergår det till att suga blod. Det suger sig fast på andra fiskar och skrapar hål med sin tandförsedda tunga. Havsnejonögat suger i sig blod och kroppsvätskor och borrar sig allt längre in i sin värd. Till slut brukar värddjuret dö, antingen av blodförlust eller av en infektion. Havsnejonögat suger sig även fast på andra djur för att åka snålskjuts. Det är ett behagligt alternativ till att simma.

När det är dags att leka söker sig havsnejonögat tillbaka upp i floden där det föddes, precis som laxen gör. På vägen upp längs floden kan havsnejonögat vila genom att suga sig fast på en sten på botten. Väl framme börjar en hane och en hona tillsammans bygga ett bo. Boet är en grop omgiven av stenar. Med hjälp av munnen kan nejonögat flytta stenar som är stora som knytnävar.

Havsnejonögats liv slutar med att det har sex. Efter leken dör både hanen och honan av utmattning. Äggen ligger fint i gropen, täckta av grus, och utvecklas snart till nästa generation.

Kan havsnejonögat anfalla människor? I filmen Blood Lake: Attack of the Killer Lampreys ser svaret ut att vara ja. Det är alltså en film om nejonögon som anfaller människor. Nejonögonen hoppar upp ur vattnet och biter ihjäl folk. De krälar genom avlopp och orsakar blodbad i badrum. Karaktärerna i filmen levererar fantastiska repliker som ”ett desperat nejonöga kan vara farligt”. Den här filmen är sämre än Sharknado. Det borde inte vara möjligt för en film att vara sämre än Sharknado, men jo.

Nejonögon beter sig verkligen inte som i filmen. Det har dock hänt att nejonögon har sugit sig fast på människor. Det är väldigt ovanligt, för nejonögon verkar inte riktigt se människor som mat. De vill suga fiskblod. Förmodligen anfaller de bara människor om de är utsvultna, eller så förvirrade att de förväxlar oss med fiskar.

Okej, så det KAN hända att ett nejonöga suger blod från dig. Är det farligt? Det är självklart äckligt och otäckt som sjutton, men behöver du frukta för ditt liv? Nej. Att suga blod ur en värd tills värden dör brukar ta nejonögat allt från några dagar till några veckor. Du har gott om tid på dig att dra bort nejonögat och/eller ta dig upp på land.

Under första århundradet före Kristus levde en osedvanligt grym man i Rom. Han hette Vedius Pollio och var vän med kejsar Augustus. När en slav gjorde Vedius Pollio missnöjd brukade han slänga slaven i en damm med nejonögon. Även med romerska mått mätt var detta en osedvanligt grym avrättningsmetod. En dag, på en tillställning hos Vedius Pollio där kejsar Augustus var gäst, råkade en slav ha sönder ett glas. Som straff skulle han bli nejonögemat. Slaven bad om nåd hos kejsar Augustus och bönade om att få dö på ett annat sätt. Augustus blev så upprörd över grymheten i straffet att han benådade slaven, lät fylla igen dammen, och beordrade att alla Vedius Pollios glas skulle krossas.

Alltså: hamnar du i en damm med många utsvultna nejonögon och inte har möjlighet att ta dig upp får du nog anses befinna dig i fara. Kan vi gemensamt hålla tummarna för att ingen någonsin hamnar i den situationen igen?

1 kommentar

  Trackbackar

  1. Värmeböljan fortsätter – Husbilssemester 2018

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: