Geoduck

Geoducken (Panopea generosa) är en mycket märklig mussla. Jag hade inte hört talas om den förrän en läsare tipsade mig (tack!). Med tanke på namnet väntade jag mig ett djur som ser ut som en anka och har något med geologi eller geografi att göra. Men icke.

Foto: Wikimedia Namnet geoduck kommer från indianspråket lushootseed, på vilket djuret heter gwídəq. Den sista delen av ordet betyder gräva djupt. Det är något som geoducken brukar ägna sig åt. Engelskan har tagit ordet rakt av men ändrat stavning till geoduck. Det uttalas gooey duck. Svenskt namn verkar saknas.

Geoducken är alltså en mussla. Den ser dock inte riktigt ut som musslor brukar. Den ser ut som… ja, du ser. (Den här bloggen kommer aldrig att bli anständig. Det finns för många snuskiga djur.) Orsaken till det märkliga utseendet är att geoduckens sifoner är så stora att de inte ens nästan får plats i skalet.

Sifoner är rör som det flödar vatten genom. Alla musslor har inte sifoner. De musslor som inte lever sina liv begravda i bottensedimentet klarar sig utan. Musslor som lever nedgrävda måste dock ha sifoner som sticker upp från botten. De fungerar ungefär som en snorkel. Det är genom dem som musslan äter, andas, gör sig av med avfall och släpper ut ägg och spermier för att föröka sig. Sifonerna är två stycken och sitter bredvid varandra: genom den ena tas vatten in och genom den andra släpps det ut. Geoducken gräver sig djupt ner i botten. Eftersom den gräver så djupt behöver den riktigt långa sifoner. Det får som bieffekt att geoducken inte ser riktigt klok ut.

Geoducken kan bli 2 meter lång och väga 7 kilo. Själva skalet blir 15-20 centimeter långt. Geoducken är världens största grävande mussla. (Världens största mussla är jättemusslan.) Den lever längs Nordamerikas västkust. En liknande art (Panopea zelandica) finns vid Nya Zeeland.

Något som är väldigt speciellt med geoducken är att den blir otroligt gammal. Den äldsta geoduck vi känner till blev 168 år gammal. 140 år är en ganska vanlig ålder. En vuxen geoduck har få naturliga fiender. Havsuttrar och hajar kan ta dem, och det händer att sjöstjärnor mumsar på blottade sifoner.

Människor äter geoduckar. De fiskas upp i Alaska, Washington, Oregon och British Columbia. Många exporteras till Kina, där geoducken anses vara en delikatess. Geoducken har också rykte om sig att vara ett afrodisiakum. Inte helt oväntat med tanke på vad den ser ut som.

Det är viktigt att inte för många geoduckar plockas upp. I Alaska uppskattar dykare hur många geoduckar som finns i området. 20% läggs till för att kompensera för de individer som är så djupt begravda att de missades när dykarna räknade. Baserat på denna uppskattning kommer man fram till hur många geoduckar som kan plockas upp utan att arten hotas. Det finns även stora anläggningar där geoduckar odlas.

Geoduckar testas för att säkerställa att de är ofarliga att äta. 2013 förbjöd Kina import av geoduckar och andra musslor från USA:s västkust. Man hade uppmätt höga halter av saxitoxin, som kan leda till paralytisk skaldjursförgiftning (PSP). Saxitoxin är ett gift som produceras av alger, cyanobakterier och andra mikroskopiska varelser. Musslor och snäckor som äter genom filtrering kan samla på sig stora mängder gifter, till exempel saxitoxin. Paralytisk skaldjursförgiftning kan vara dödligt. Även höga halter av arsenik har uppmätts i geoduckar. Det kinesiska importförbudet hävdes i maj 2014.

Evergreen State College har en geoduck som maskot. Den heter Speedy och har utsetts till USA:s värsta collegemaskot. The geoduck is a symbol of the essence of Evergreen: accessible to all who are willing to dig deep, skriver Evergreen själva. Och självklart finns det en sång:

Go, Geoducks go,
Through the mud and the sand,
let’s go.
Siphon high, squirt it out,
swivel all about,
let it all hang out.

Go, Geoducks go,
Stretch your necks when the tide
is low
Siphon high, squirt it out,
swivel all about,
let it all hang out.

Squirt it out? Ja, geoducken kan spruta vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: