Vanlig clownfisk

Veckans vattenvarelse har äntligen hittat Nemo!

Foto: Wikimedia Nemo (från filmen Hitta Nemo) tillhör arten vanlig clownfisk (Amphiprion ocellaris). Utöver den vanliga clownfisken finns det ungefär 30 arter av clownfiskar. Men vi ska alltså fokusera på Nemo och hans artfränder. Eventuellt kommer den här presentationen att förstöra filmen för dig genom att ge dig helt nya sätt att se på den. Dessutom: spoilervarning. Läs vidare på egen risk.

Den vanliga clownfisken är en liten firre som inte blir längre än 11 centimeter. Den brukar ha karaktäristiska vita och orange ränder. Färgerna varierar dock beroende på var fisken lever. Vissa clownfiskar, främst i norra Australien, är svarta och vita utan något orange.

Bild: TumblrDu kan träffa på den vanliga clownfisken vid korallrev i de varma delarna av Indiska oceanen och Stilla havet, samt Röda havet. Där bor den i ett lite udda hus: bland armarna på en havsanemon. Fisken är revirhävdande och försvarar aggressivt sin anemon.

Anemonen och clownfisken är så bra kompisar att de lever i symbios. Tack vare ett lager av slem kan clownfisken leva bland anemonens armar utan att bränna sig på nässelcellerna. Här är den väl skyddad från fiender. Clownfisken får dessutom rester från anemonens måltider, och då och då kan den smaska i sig en död anemonarm. Clownfisken skyddar i sin tur anemonen från dess fiender. Dessutom äter fisken upp otrevliga parasiter, och dess avföring fungerar som gödsel och ger anemonen näring. Det kan finnas ännu fler fördelar med denna symbiotiska relation. Till exempel kan det vara så att clownfiskens simmande rör runt vattnet så att mer syrerikt vatten når anemonen.

Clownfisken lever i grupper som är strikt hierarkiska. Högst upp i hierarkin finns en dominant hona. Det är bara två fiskar i gruppen som förökar sig: hon och den dominanta hanen. De andra fiskarna är små hanar med könsorgan som inte fungerar. De ser till att växa så lite som möjligt så att den dominanta hanen inte uppfattar dem som ett hot.

Alla clownfiskar föds som hanar. Om den dominanta honan dör, eller på annat sätt lämnar gruppen, händer något spännande: den dominanta hanen förvandlas till en hona och tar hennes plats. Alla de andra fiskarna hoppar också upp ett steg i hierarkin. En av de tidigare icke-dominanta hanarna blir den nya dominanta hanen och börjar skaffa avkomma med den nya honan.

Det här får dramatiska effekter för fiskfamiljen i Hitta Nemo. I början av filmen lever Nemos mamma och pappa tillsammans. Nemos mamma blir uppäten av en barracuda. Detta borde ha fått Nemos pappa att byta kön. Det gör han dock inte. Så verklighetstrogen är inte filmen.

Vi tänker oss ändå att Nemos pappa blir Nemos mamma. Eftersom Nemos pappa och Nemo lever tillsammans borde pappans könsbyte få även Nemo att klättra i hierarkin. Nemo borde bli den nya dominanta hanen och börja skaffa ungar med den nya honan, det vill säga sin pappa.

På korallrev är det trångbott. Att hitta en ledig havsanemon att bo i kan vara svårt. Unga clownfiskar brukar bli tvungna att flytta in hos en redan existerande grupp av clownfiskar. Den nya fisken i gänget börjar längst ner i hierarkin. De andra fiskarna hackar på den nya medlemmen. Ibland blir den så allvarligt trakasserad att den ger sig iväg. Bostadsbrist är jobbigt och förekommer inte bara hos människor.

Clownfisken är mycket populär som saltvattenakvariefisk. Det beror dels på att den är väldigt gullig och dels på att den är bra på att överleva i fångenskap. Clownfisken ökade i popularitet efter att Hitta Nemo blev en publiksuccé. Detta ledde till överexploatering. På vissa platser blev den vanliga clownfisken allt mer ovanlig eftersom så många plockades upp ur havet. Trots det räknas den inte som en hotad art.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: