Pipagroda

På söndag är det mors dag. De två senaste åren har en extra moderlig vattenvarelse presenterats under mors dag-veckan för att fira alla mödrar. Min mor har jämförts med först den åttaarmade jättebläckfisken och sedan med en sjöko. Hon tar dessa jämförelser med ro. I år får hon och alla andra goda mödrar där ute representeras av en groda.

Grodor får sällan vara veckans vattenvarelse. Det beror inte på att det inte finns några spännande grodor – för det finns det – utan på att grodor inte riktigt brukar vara vattenvarelser. Som yngel lever de i vatten, men de brukar sluta med det när de blivit vuxna. Det finns dock grodor som är helt akvatiska och aldrig ger sig på livet på land. Pipagrodan är en sådan groda.

Foto: Wikimedia Pipagrodan (Pipa pipa – fantastiskt latinskt namn!) är väldigt platt. Pipa betyder drake (den flygande leksaken som du håller i ett snöre, inte det mytologiska djuret) på portugisiska, och pipagrodan är faktiskt något drakformad. Den har även stora likheter med ett brunt löv, vilket är bra av kamouflageskäl. Jag tycker att den mest av allt ser ut som om den har blivit överkörd.

Pipagrodan har ingen tunga. I stället fångar den sina byten genom att skapa ett undertryck med munnen och suga i sig maten. Födan består av bland annat insekter, kräftdjur och fiskar. På frambenen har pipagrodan långa fingrar med bra känsel. Ögonen är små, så pipagrodan känner sig fram i stället för att förlita sig på synen. Den kan även känna av sådant som vattentryck. På bakbenen har pipagrodan inte likadana fingrar som på frambenen. Där har den i stället simhud. Arten uppstod redan under krittiden och är gammal och primitiv jämfört med de flesta andra nu levande grodor.

Det mest anmärkningsvärda med pipagrodan är hur den förökar sig. Hanen skapar ett klickljud för att locka till sig en hona. När han har fått napp håller han fast henne med sina framben. Trots att grodorna ligger och gosar sker befruktningen externt. Honan släpper ut ägg och hanen befruktar dem utanför hennes kropp. Detta äger rum i någon sorts snurrig dans. När grodorna är upp-och-ner släpper honan ut 3-10 ägg. Hanen befruktar dem, och när grodorna har snurrat ännu ett halvt varv rör han sig så att de befruktade äggen bäddas in i huden på honans rygg.

Grodorna snurrar flera varv och kan ägna sig åt detta i över ett dygn. När de är klara med sina parningsvolter kan över 100 befruktade ägg vara inbäddade i honans rygg, under hennes skinn. Med tiden sjunker äggen ännu djupare in i huden i varsin liten ficka. Efter 1-2 dagar är de helt täckta av hud. Där ligger de och utvecklas.

Självklart måste den nya generationen komma ut ur sin mammas rygg på något sätt. Ungefär fyra månader efter befruktningen händer det. Äggen kläcks och de små grodorna tränger upp ur hål på mamma grodas rygg. Grodbebisarna ser verkligen ut som små grodor. Pipagrodans ungar går igenom yngelstadiet inne i äggen, så när äggen kläcks ser ungarna ut som vuxna grodor, fast pyttesmå.

Man kan tycka att grodmamman borde ta skada av det här, men det gör hon inte. Hon ömsar sitt skinn och lever sedan glatt vidare. Under sitt liv kan hon föröka sig flera gånger. Att låta barnen ta sig ut genom huden på ens rygg är verkligen kärlek. Hon gör gärna denna uppoffring eftersom äggen är betydligt mer skyddade under hennes hud än de hade varit liggande i vattnet, som andra grodors ägg. Pipagrodan är en god mor.

Pipagrodan lever i fuktiga skogar och sötvattenträsk i de tropiska delarna av Sydamerika. Den blir 10-20 centimeter lång. Den är inte hotad som art men kan vara lokalt hotad på vissa platser där regnskog avverkas. Situationen för pipagrodan ser betydligt bättre ut än för titicacapaddan och flera andra sydamerikanska grodarter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: