Anemoneremitkräfta

Eremitkräftor är skojiga djur. De är en sorts kräftdjur, men de flesta av dem saknar det skyddande skal som de flesta andra kräftdjur har. I stället letar eremitkräftan reda på ett tomt snäckskal som den kryper in i och bär runt på. Vid behov kan eremitkräftan gömma sig helt inne i sitt skal och blockera öppningen med sina klor. Eremitkräftan är lite som en korsning mellan en krabba och en snigel.

Vi känner till ungefär 1100 arter av eremitkräftor. De flesta har en mjuk, asymmetrisk och spiralformad bakkropp som passar utmärkt i ett snäckskal. Inom gruppen finns dock stor variation vad gäller storlek, utseende och levnadsvanor.

När en eremitkräfta växer behöver den hitta ett större skal att flytta in i. Eremitkräftor som lever i för små skal kan inte växa som de ska. De kan inte heller krypa in i sitt skal, vilket ökar risken för att bli uppäten av rovdjur. Utbudet av tomma snäckskal kan vara väldigt knapert. Ofta slåss eremitkräftor om skal. Ibland beter de sig lite mer civiliserat genom att stå i kö och vänta.

Det börjar med att en eremitkräfta hittar ett skal som den tycker är för stort. I stället för att traska vidare väntar den. Andra eremitkräftor ansluter sig. När de har konstaterat att det lediga skalet är för stort inspekterar de varandras skal. De radar upp sig i skalstorleksordning. Plötsligt händer det som alla har längtat efter: det dyker upp en eremitkräfta som tycker att det lediga skalet är alldeles perfekt. Den flyttar in. Nu flyttar alla de andra eremitkräftorna ut ur sina skal och kryper snabbt in i det skal som hittills har tillhört den något större grannen som står framför i kön. Ibland går det inte riktigt så snyggt till. Ofta blir en liten stackare utan passande skal och får snällt vänta på nästa husbytarkedja.

Världens största landlevande ryggradslösa djur är faktiskt en eremitkräfta. Den kallas för kokoskrabba och kan bli en meter lång från ben till ben och väga över 4 kilo. Det är läskigt stort för ett kräftdjur. Kokoskrabban är ovanlig bland eremitkräftor genom att inte bära runt på ett snäckskal. Dessutom klättrar den i träd.

Kokoskrabban är inte den här veckans vattenvarelse. Den lever ju på land. Dessutom finns det (minst) en eremitkräfta som är betydligt coolare: anemoneremitkräftan! (På latin heter den Pagurus prideaux. Den saknar svenskt namn så jag har översatt norskans anemoneeremittkreps.)

Foto: Wikimedia Det som gör anemoneremitkräftan så spännande är att den lever i en symbiotisk relation med havsanemonen Adamsia palliata som sitter på eremitkräftans skal. Eremitkräftan har stor nytta av sin fripassagerare. Anemonen har en stor bas som ofta täcker hela eremitkräftans skal. Eftersom anemoner har nässelceller är eremitkräftan väl skyddad från fiender. När eremitkräftan känner sig hotad skakar den på kroppen för att signalera till anemonen. Den svarar genom att spreta med sina långa rosa tentakler som är redo att bränna alla som vågar närma sig.

Anemonen bidrar även med något lite mer oväntat: den utsöndrar kitin. Kitin är ett av de ämnen som bygger upp kräftdjurs skal. Utsöndringen av kitin bygger på eremitkräftans skal och gör det större så att det går att växa i det. Anemoneremitkräftan behöver därför inte byta skal lika ofta som eremitkräftor utan anemoner. Den är säkert glad att den slipper allt krångel som skalbytet medför.

Relationen mellan anemonen och eremitkräftan är symbiotisk. Båda tjänar på den. Anemonen klarar sig fint utan eremitkräftekompis men får många fördelar av vänskapen. Anemonens mun befinner sig på skalets undersida. När eremitkräftan går runt får anemonen tillgång till massor av mat som finns på botten. Den äter även rester från eremitkräftans måltider.

Anemoneremitkräftan är allätare men äter främst as. Den lever på sand-, ler- och grusbottnar i Medelhavet, Nordsjön och norra Atlanten. Den blir bara 14 millimeter lång.

1 kommentar

  1. Emma

    Det här var en okänd blogg för mig tills jag googlade jättegråsugga. Det är den bästa blogg jag hittat! Konstiga djur i vatten är ju det bästa som finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: